Sprijinul acordat somerilor a totalizat 1,28 miliarde lei in 2011, detinand o pondere de 95,5% in totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (masuri pasive), de 1,37 miliarde lei. 

Cheltuielile implicate de suporturile financiare au reprezentat, la randul lor, 83,8% in totalul cheltuielilor cu politicile privind piata muncii, se arata intr-un comunicat INS, citat de Mediafax.

Persoanele vulnerabile pe piata muncii au fost sprijinite sa se reintegreze prin masuri active care au totalizat mai putin de o zecime (7,1%) din totalul cheltuielilor cu interventiile publice pe piata muncii. 

Costul mediu lunar al fortei de munca a fost anul trecut de 2.569 lei pentru un salariat, in crestere cu 3,7% fata de anul precedent. 

"Comparativ cu media pe economie, se observa abateri semnificative pe activitati economice, valori pozitive inregistrandu-se in activitati precum intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractiva, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, informatii si comunicatii (de 2 ori), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+41%), transport si depozitare (+9,5%), administratie publica (+5,5%). In celelalte, activitati costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind in hoteluri si restaurante (-43,3%)", se spune in comunicat. 

Castigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei a fost anul trecut de 1.444 lei, in crestere cu 3,8% fata de 2010, in timp ce salariul mediu brut a ajuns la 1.980 lei, cu 4,1% mai mare decat nivelul anului precedent. 

Cele mai mari castiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia nationala, s-au realizat in intermedieri financiare si asigurari, informatii si comunicatii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.  Anul trecut, numarul mediu al salariatilor a fost de 4,34 milioane de persoane, in scadere fata de 2010 cu 27.300 de persoane.