Una este introducerea impozitului pe gospodarie, cealalta se refera la reducerea cotei de impozit, de la 16 la 10 la suta. Se pare ca noua Lege a salarizarii, abia aprobata, ar putea amana reducerea impozitului.

Reporter: Tot in Programul de Guvernare aveti o promisiune legata de impozitarea cu 10 la suta a tuturor veniturilor de peste 2000 de lei de la 1 ianuarie 2018. Ramane in picioare in contextul actual?
Liviu Dragnea, presedinte PSD: Trebuie sa vorbim cu Ministerul de Finante...
Reporter: Dar din punctul dumneavostra de vedere ca si garant al Programului de Guvernare?
Liviu Dragnea: Stiti ca uneori cand depui garantii la banca, le mai si pierzi...

Reporter: Doua cote de impozitare, de 10% si 0%, raman in picioare?
Viorel Stefan, ministrul Finantelor: E in analiza, deci in functie de cum se va adopta Legea salarizarii vom putea sa determinam si regimul optim de impozitare a veniturilor de la 1 ianuarie 2018.

Cu alte cuvinte, aceasta reducere a impozitului de la 16 la 10% promisa pentru anul viitor ar putea sa nu fie aplicata.

Oricum, si faimosul "impozit pe gospodarie" se amana cu cel putin un an. Asa ca angajatorul va retine in continuare impozitul pe "fluturasul de salariu".

Viorel Stefan, ministrul Finantelor: "Cu siguranta, de la 1 ianuarie 2018 va fi prima etapa de implementare. Prima etapa de implementare va insemna globalizarea in 2019, in mai, a veniturilor din toate sursele din care se realizeaza venituri fara a se elimina retinerea la sursa pentru veniturile de natura salariala spre exemplu."

Liviu Dragnea: "Putem adopta o serie de masuri gradual in asa fel incat sa amanam cu un an introducerea acestui sistem care va trebui sa fie introdus pentru ca este un alt sistem care si el contribuie la cresterea veniturilor populatiei si la simplificare, la simplificarea masiva a birocratiei."

Autoritatile au renuntat si la ideea angajarii a 30.000 de consultanti fiscali si au decis ca este mai simplu sa pregateasca un sistem on-line pentru depunerea declaratilor de venit.