Citeste si: Guvernul obliga bancile, cazinourile, avocatii si agentii imobiliari sa anunte zilnic la ANAF tranzactiile clientilor

Penalitatea de 0,06% pe zi, reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau declararea incorecta, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale datorate si stabilite ulterior de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, va trebui achitata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferentelor de obligatii fiscale constatate de administratia fiscala prin inspectie fiscala, conform proiectului noului Cod de Procedura Fiscala aprobat de Guvern.

Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobanzii aferente datoriilor.

Guvernul a renuntat la ideea de a introduce o limita maxima a penalitatii, propusa initial la 100.000 lei si, ulterior, la 1 milion lei.

De asemenea, daca datoria va fi stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus doar cu 50%, nu cu 75% cum era in proiectul initial.

Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare daca suma de plata este mai mica de 50 lei.

De asemenea, penalitatea de nedeclarare nu va fi aplicata daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, potrivit interpretarii administratiei fiscale cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.

Guvernul a intentionat si la inceputul anului trecut sa introduca aceasta penalitate, dar a renuntat dupa ce reprezentantii mediului de afaceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au contestat faptul ca penalitatea este stabilita doar prin decizie de impunere, nu in urma unei inspectii fiscale, si ca actul de evaziune este constatat doar de catre autoritatea fiscala, fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

In urma cu un an, cand Guvernul a incercat sa introdusa aceasta penalitate, reprezentantii mediului de afaceri au reclamat insa ca aceasta penalitate de nedeclarare urmeaza sa fie introdusa tocmai cu scopul de a compensa eventualele pierderi bugetare generate de reducerea dobanzii de intarziere la 0,02%.