De această amnistie fiscală ar putea beneficia peste 300.000 de firme - private și de stat, instituții publice și persoane care au de dat statului 33 de miliarde de lei.

Unii dintre datornici ar putea scăpa si de jumătate din restanțele acumulate.

Ordonanţa prevede două mecanisme de eşalonare a plăţii: măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supravegherea fiscală pe perioada înlesnirii; anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei, dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

Eugen Teodorovici a precizat că de aceste măsuri vor beneficia 28.500 de societăţi cu capital privat, 23.000 de persoane fizice şi peste 1.100 instituţii şi unităţi administrativ-teritoriale. El a spus că în acest an, urmare a acestei măsuri, se vor încasa 2,4 miliarde lei la buget.

Măsurile intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial.

La începutul ședinței de Guvern, Viorica Dăncilă a declarat că Executivul adoptă un set de facilităţi fiscale pentru încurajarea contribuabililor să-şi plătească obligaţiile bugetare.

''Avem în vedere abordarea pe următoarele paliere: companiile cu capital privat mixt sau de stat care au acumulat până la sfârşitul anului trecut obligaţii bugetare restante de peste 1 milion de lei pot beneficia, în baza unul plan de restructurare, de o serie de facilităţi fiscale care să menţină viabilitatea acestora şi repunerea în circuitul economic. (...) În cazul companiilor care au acumulat datorii sub 1 milion de lei până la finalul anului trecut vor fi anulate penalităţile şi dobânzile dacă obligaţiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019. În ceea ce priveşte persoanele fizice şi entităţile fără personalitate juridică se aplică măsura anulării dobânzilor şi penalităţilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat dacă achită obligaţiile principale 30 noiembrie 2019. Măsura poate fi aplicată şi de către alte autorităţi sau instituţii publice care administrează obligaţii bugetare, precum şi de unităţile administrativ-teritoriale pentru contribuabilii pe care-i administrează", a explicat Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că, de asemenea, UAT-urile care au datorii către bugetul de stat "vor beneficia de facilităţi similare dacă-şi achită obligaţiile până la data de 30 noiembrie 2019".

"În acelaşi timp trebuie să încurajăm conformarea voluntară, iar în acest sens ministrul Finanţelor Publice va veni cu o soluţie care să răsplătească şi să încurajeze contribuabilii corecţi care şi-au achitat datoriile la timp. Sunt măsuri de sprijinire a contribuabililor aflaţi în dificultate asupra cărora ne-am consultat cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii asociaţiilor administraţiei publice locale", a mai declarat Dăncilă.

În luna iunie, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, declara că MFP ia în calcul două scenarii pentru acordarea unor facilităţi fiscale, pentru datorii de peste şi, respectiv, de sub un milion de lei.

Potrivit acestuia, măsurile de acordare a unor facilităţi fiscale se vor aplica în funcţie de valoarea obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel: măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazate pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii; anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion de lei care nu pot beneficia de restructurare (eşalonare, reorganizare, insolvenţă), dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

Ministrul sublinia, la data respective, că sectorul privat va fi principalul beneficiar al măsurii.

"În primul rând, această restructurare financiară. Să ştiţi că aici am mai spus-o, o repet ca să fie foarte clar, s-a pornit ideea de la companiile de stat, cele cu foarte mari probleme şi care nu cred că au altă soluţie de salvare. Este o şansă pe care încercăm să o dăm acestor companii, dar în acelaşi timp este corect să aplicăm un astfel de regim şi companiilor private şi companiilor de stat", a afirmat el.