Pentru că avem creştere economică, oficialii estimează că vor creşte şi veniturile, aşa că au estimat un plus de un miliard de lei pe care l-au împărţit ministerelor şi primăriilor pentru salarii şi ajutoare sociale.

Cei mai mulţi bani s-au tăiat însă de la investiţii şi de la proiectele pe fonduri europene nerambursabile. În vreme ce ministrul de Finanţe spune că rectificarea este pozitivă, Consiliul Fiscal remarcă încălcări ale legilor fiscale, dar şi alocări “fără precedent” pentru lefurile bugetarilor.

Guvernul susţine că anul acesta vom avea o creştere economică mai mare decât cea prognozată la începutul anului, aşa că ministrul de Finanţe crede că vom avea şi mai multe venituri la buget.

Ionuţ Mişa: “Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei”

Că să facă acest lucru, ministerul Finanţelor a încălcat legea, susţine Consiliul Fiscal:

Cu o singură excepţie proiectul de rectificare nu respectă regulile fiscale instituite de Lege. Comparativ cu bugetul aprobat iniţial, proiectul de rectificare majorează veniturile şi cheltuielile totale, antrenând o majorare a deficitului programat cu 644,5 milioane lei”.

Nevoia de bani a Guvernului, dar şi motivele acestor creşteri de venituri se văd foarte clar în acest grafic:

Cele mai mari sume s-au dus pe salarii - peste 5 miliarde de lei, pe ajutoare sociale - peste 3 miliarde. De unde vin aceşti bani? Din tăierea investițiilor. S-au luat de aici 5 miliarde, de la drumuri şi autostrăzi, dar şi a finanţării proiectelor cu fonduri nerambursabile.

Ce speră Executivul? Că va încasa mai mulţi bani din contribuţii, pentru că bugetarii cel puţin au salarii mai mari, dar şi o creştere a accizelor - pentru că în doar 2 zile benzina şi motorina se vor scumpi după decizia de a reintroduce supraacciza. Culmea e că impozitul pe venituri de la companii şi de la populaţie va fi mai mic, estimează Finanţele.

Consiliul Fiscal mai spune că depăşirea “plafonului aferent cheltuielilor de personal pentru anul în curs este fără precedent.

Bani în plus au primit cei de la Sănătate, Agricultură, Interne, Muncă şi Finanţe. Tăieri de fonduri au fost la Dezvoltare, Transporturi şi Comunicaţie, dar şi la Educaţie.