"Asa cum am explicat de mai multe ori, cand am fost tanar ca dumneavoastra si mi-am facut teza de doctorat, am spus free-floating, si traiam intr-o perioada comunista. Nu s-a prea inteles ce am scris eu in teza aia de doctorat, dar eram pentru o flotare libera, ca numai cursul sa acomodeze...Cand am ajuns ce am ajuns, am vazut ca nu e chiar asa usor cu miscarile de curs, intr-o economie mica. Pentru ca o apreciere masiva a cursului poate sa inchida niste inteprinderi. Si teoreticienii, inclusiv eu din tinerete, spun asa: «Daca se apreciaza cursul, se inchide o fabrica, pe urma cand se depreciaza, o deschizi din nou». Stai nene, ca nu e asa. Poate ca nu o inchizi si o deschizi. Dai afara niste oameni, si nu ma refer la impactul social, ii pierzi, pierzi piete. Deci, povestea cu free floating pentru economiile mici este si nu este. Acum, eu am optat si, nu stiu in ce masura am influentat BNR, ca aceste miscari de curs sa se faca in anumite limite, care sa nu dea peste cap economia reala, da?", a explicat Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, scrie Mediafax

El a tinut sa precizeze ca BNR nu are o obsesie a cursului de schimb, aceasta problema fiind mai curand a unor analisti si a presei: "Mai degraba vad o obsesie a dumneavoastra fata de faptul ca este cursul relativ stabil. Nu stiu ce aveti cu el. Lasati-l in pace, ca e bine unde este, este determinat de piata, nu-l punem noi cu mana, il stabilesc bancile, chiar o sa rog toate televiziunile de acum inainte sa nu mai spuna cursul BNR, ca nu este al nostru. Pur si simplu, luam la ora 12:00 cursurile a zece banci, facem o medie si o publicam, pentru motive statistice, vamale si asa mai departe", a explicat Isarescu. 

Oficialul BNR a aratat ca nu vede o problema in faptul ca rata de schimb este stabila, iar faptul ca rezervele valutare nete la banca centrala au crescut cu 2 miliarde euro in ultimele luni trebuie interpretat ca un buffer, care va fi eliminat daca fluxurile de capital care au intrat temporar in Romania vor fi retrase. 

"Din acea crestere, ceva trebuie sa se miste, incercam sa le optimizam, sa nu se miste numai cursul de schimb. Cand iti intra 7 milliarde sau 10 miliarde, cat au intrat in 2006-2008, capitaluri din acestea volatile, sau se duc pe curs, sau se duc pe dobanzi, iti creeaza lichiditate daca cumperi valuta, sau in rezerva valutara. Ele nu intra, ca nu se duc direct in economie. Nu e vorba de investitii directe. O varianta de politici a fost ca toate aceste miscari de capitaluri volatile, masive pentru o economie ca Romania, sa se duca numai pe curs", a adaugat guvernatorul bancii centrale. 

Ulterior, Isarescu a anuntat ca BNR este gata sa apropie dobanzile interbancare de rata dobanzii de politica monetara, in ciuda incertitudinilor privind fluxurile internationale de capital, pentru ca bancile au nevoie de stabilitatea dobanzilor pentru a relua creditarea, chiar daca se va reflecta in curs. 

Ratele dobanzilor pe piata interbancara sunt mult sub rata de politica monetara, chiar dupa taierea operata luni de BNR, de la 3,5% la 3,25% pe an. Dobanzile pe o zi se plasau miercuri pe piata interbancara la 0,7% - 1,2% pe an, cele la saptamana la 0,8% - 1,3% pe an, cele la trei luni la 1,58% - 2,08% pe an, iar pentru depozite la un an la 1,88% - 2,63%.

BNR a redus luni inca o data prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

In ceea ce priveste prognoza de inflatie pentru anul viitor, Isarescu a precizat ca aceasta cuprinde foarte multe incertitudini si ar putea fi modificata de cateva ori, ceea ce ar avea un impact si in deciziile privind rata dobanzii de politica monetara, "in ambele sensuri".