"Era singura solutie valabila, din punct de vedere constitutional. Nu este vorba despre un pachet de solutii, am hotarat doar cresterea TVA de la 19% la 24%. Masura va intra in vigoare de la 1 iulie", a spus Emil Boc.

Majorarea TVA va duce la cresterea preturilor in toate domeniile economiei, la scaderea puterii de cumparare, la inflatie si la cresterea somajului, potrivit oamenilor de afaceri si reprezentantilor patronatelor. Si mediul de afaceri se arata nemultumit de o asemenea masura, aratand ca ea va atrage disponibilizari, reduceri salariale si falimente.

Preturile la alimente vor creste cu cel putin 5% in urma majorarii TVA, au declarat reprezentantii producatorilor, care sustin ca si evaziunea fiscala va creste exponential.

"Asa cum stiti, initial, in vederea incadrarii in deficitul bugetar de 6,8% propusesem Parlamentului doua masuri: de diminuare a salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. Am in continuare convingerea ca din punct de vedere economic solutia propusa de Guvern initial era cea mai potrivita. Repet, masura noastra era tintita si diminua derapajele structurale" a declarat premierul.

"Reducerile salariile bugetarilor vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, asteptam ca legile sa fie adoptate saptamana viitoare", a adaugat Emil Boc. "Guvernul a intrat in negocieri avansate cu partenerii americani si europeni, ieri am discutat atat cu partenerii de coalitie, cat si cu partenerii internationali, astfel incat am luat decizia majorarii TVA cu 5%", a anuntat Boc.

"Obiectivul nostru este ca miercuri, in boardul FMI, sedinta mutata, sa avem un rezultat pozitiv de la FMI si, implicit, de la Comisia Europeana, lucru ce ar mentine credibilitatea Romaniei. Din punctul meu de vedere, abordam situatia cu calm si cu maxima responsabilitate si ne coordonam cu BNR pentru ca inflatia si cursul euro-leu sa fie tinute sub control. Solutia aleasa este singura pe care o aveam la indemana", a explicat seful Guvernului.

"Aceasta solutie va aduce la buget intre 3,5 si 4 miliarde de lei pana la sfarsitul lui 2010. Deocamdata nu discutam de majorarea cotei unice sau a contributiilor la asigurari sociale", a precizat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. "Aceasta suma este necesara si reusim sa inchidem deficitul de 6,8% agreat cu FMI", a spus el.

Masura va fi inclusa in ordonanta de modificare a Codului Fiscal. "Dincolo de calmul pe care l-a actionat prim-ministrul, nu pot sa-mi ascund profunda dezamagire ca am majorat TVA. In loc sa ajustam bugetul acolo unde el era nesustenabil, care este un atribut al Guvernului, aceasta capacitate ne-a fost luata si suntem in situatia de a majora taxele. Ati spus-o dumneavoastra: apocalipsa taxelor. Am avut un program in care faceam chirurgie, operam acolo unde erau excesele, unde bugetul Romaniei o luase razna si acest lucru nu ne-a fost permis. Nu este ceea ce credem ca e bine pentru Romania, dar aceasta masura ne asigura stabilitatea si finantarea", considera Vladescu.

"Am analizat zeci de scenarii, acum mai bine de o luna. Nu ajunsesem la acea concluzie pentru ca ne venise peste noapte. Am analizat toate scenariile, sunt combinatii de X luate cate Y", a aratat ministrul finantelor.

"Deocamdata nu am discutat de disponibilizari mai mari, ci de reducerea cheltuielilor de personal. Nu am discutat niciodata ca 25% din personalul bugetar trebuie sa plece acasa", a declarat Vladescu.

"O noua lege a pensiilor este absolut necesara. Discutam despre tendinte economice pe perioade medii, de 2-3 ani. Vreau sa va atrag atentia ca pe plan mondial s-a spus ca masurile luate de Romania erau cele mai bune in contextul european. Cresterea TVA este o masura care afecteaza toata populatia. Va invit sa vedeti cum ar functiona Romania daca nu ar mai fi subventionata caldura, platite telefoanele etc. Vor trebui modificate prognozele si pe PIB, si pe inflatie", a conchis ministrul.

Emil Boc declara vineri ca Guvernul are un pachet alternativ de reducere a cheltuielilor, ce va fi prezentat dupa negocieri cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Boc nu a indicat atunci nicio masura pentru a compensa eliminarea taierii pensiilor cu 15%, dar a spus ca obiectivul Executivului e sa pastreze acordul cu institutiile internationale.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Vass, spunea anterior ca masurile alternative vor fi luate azi si presupun cresterea taxelor si impozitelor.

Intr-un interviu exclusiv Gandul, Varujan Pambuccian a declarat ca "pe oricare dintre variante mergem, putem sa plecam cu totii linistiti in mormant".

"O sa murim exact cum moare broasca ce fierbe incet la foc mic si nu-si sa seama ca este fiarta", a afirmat Varujan Pambuccian.

"Nu am ajuns la nicio concluzie. Singura varianta care ne-a mai ramas este sa presam pe economie. Am mai existat o ipoteza, pe care am sustinut-o: sa taxam pensiile cu 16%, cu cota unica, dar nu a acceptat-o absolut nicio formatiune politica. Este imposibil de luat in conjuctura actuala si asta e viata. Deci, singura solutie in momentul de fata, indiferent prin ce metoda este ca acesti 1,5 miliarde de euro se duce pe economia reala, ceea ce este o nenorocire. Abia acum este o nenorocire", a adaugat Pambuccian.

"Deci, in clipa asta, Romania se indreapta dupa parerea mea, in cam un an, indiferent care va fi variantele: majorarea TVA-ului, majorarea TVA-ului si a cotei unice, majorarea cotei unice, majorarea cotelor de contributie la fondurile astea nenorocite care sunt deficitare de peste 10 ani spre dezastru. Noi stam pe o bomba cu ceas, care sunt fondurile sociale. Si acuma explodeaza bomba aia, acuma a explodat. Deci, pe oricare dintre variante mergem, banii astia vor presa pe economia reala si cu asta putem sa plecam cu totii linistiti in mormant", a mai spus el, pentru Gandul.