"Ministrul Finantelor a aratat, pe scurt, in Guvern, in contextul prezentarii scrisorii suplimentare cu FMI, evolutia discutiilor si forma amendamentelor convenite la OUG 50, precizand ca decizia este de a nu aplica prevederile si pentru creditele vechi. Membrii Guvernului au cazut de acord sa sustina in Parlament amendamentele promovate de catre deputatii din coalitie", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Potrivit surselor, bancile vor fi obligate doar sa analizeze solicitarile de refinantare ale clientilor proprii, dar decizia va ramane la latitudinea institutiei de credit, in functie de normele interne.

Decizia se pare ca a fost luata la insistentele Bancii Nationale a Romaniei, care nu a fost de acord ca institutiile de credit sa refinanteze automat creditele vechi in noile conditii oferite de banci.

De altfel, BNR s-a implicat activ in sustinerea cauzei bancilor comerciale, pledand public pentru ca prevederile OUG 50 sa nu fie aplicate creditelor in derulare, principalul argument fiind potentiale pierderi provocate sistemului bancar, estimate la sute de milioane de euro.

BNR a dat publicitatii mai multe simulari privind eventuale pierderi provocate bancilor prin recalcularea dobanzilor la creditele in derulare cu rate variabile in functie de indici de referinta (ROBOR, EURIBOR, LIBOR), ultima analiza fiind realizata chiar la solicitarea sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Scaderea dobanzilor ar fi dus la venituri neincasate consistente, dar miscarea naturala de compensare din partea bancilor ar fi fost reducerea automata a dobanzilor la depozite.

Aceasta ipoteza nu a fost luata in calcul de banca centrala, ceea ce arata inconsistenta pozitiei fata de OUG 50/2010, intrucat in alte discutii reprezentantii BNR, inclusiv guvernatorul Mugur Isarescu, au pledat pentru dobanzi mai mici la depozite, cel putin in corelatie cu rata dobanzii de politica monetara.

Votul asupra OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru populatie a fost amanat pentru sedinta Camerei Deputatilor de joi.

Dupa dezbaterile generale asupra OUG 50, care au avut loc luni, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a propus ca discutia pe articole si votul final sa fie amanate pentru joi, avand in vedere consistenta ordonantei.

Cu toate acestea, partidele din arcul guvernamental intentioneaza sa porpuna devansarea termenului, astfel ca legea de aprobare a OUG 50 sa fie dezbatuta miercuri seara, dupa adoptarea Legii bugetului pe 2011.

La dezbaterile generale de luni, PNL si PSD au sustinut varianta initiala a ordonantei, aratand ca, daca vor fi acceptate modificarile facute in comisia de buget, nu vor vota legea.

Dupa mai mult de o luna de discutii in Comisia de Buget Finante si Banci, PDL a depus un amendament prin care cele mai importante prevederi ale OUG 50 nu se mai aplica creditelor in derulare contractate de populatie, repectiv pentru 4,5 milioane de persoane.

Amendamentul prevedea, insa, ca solutie compensatorie, ca debitorii care nu au avut restante mai mari de 45 de zile vor beneficia, daca solitica refinantarea creditului la aceeasi banca, de toate conditiile noii oferte privind imprumuturile, nu vor plati comision de analiza a dosarului si nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garantiilor.

In sedinta de luni a Camerei Deputatiilor, viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu a aratat ca liberalii vor contesta actul normativ la Curtea Constitutionala daca vor trece amendamentele din Comisia de buget, considerand ca aceste amendamente dau castig de cauza FMI si bancilor si nu consumatorilor.

Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a precizat ca o parte dintre deputatii minoritatilor vor vota ordonanta in forma adoptata de Guvern, aratand ca nu crede ca exista "o entitate privata sau neprivata care sa poata sa-si impuna vointa asupra vointei unei natiuni".

In schimb, reprezentantii UDMR si PDL au sustinut amendamentele adoptate de Comisia de buget.

Peter Lakatos (UDMR) a precizat ca in comisie au fost aduse modificari pozitive la ordonanta.

Constantin Dascalu (PDL) a aratat ca prin amendamentele din comisie nu se aduce niciun prejudiciu clientului. "Nu este normal ca din sistemul bancar sa facem institutii de protectie sociala. Aceasta este treaba Guvernului", a spus Dascalu.

Deputatii din Comisia de buget, finante si banci au aprobat saptamana trecuta raportul favorabil pentru OUG 50, cu amendamente, actul normativ urmand sa fie supus aprobarii plenului.

Unul dintre amendamentele adoptate de membrii comisiei prevede ca majoritatea prevederilor OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei se aplica doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

Senatul a aprobat in unanimitate legea pentru aprobarea ordonantei in forma adoptata de Guvern.