"Constitutia spune in articolul 15 ca legea poate prevedea numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile, asadar legea pentru aprobarea ordonantei 50 nu poate sa prevada decat pentru viitor, iar ordonanta in forma ei actuala se aplica si contractelor in derulare. Efectele produse de ordonanta exista si nu se mai poate interveni asupra lor. Interventia ar fi neconstitutionala", a explicat Silviu Adascalitei, avocat si reprezentant al mai multor grupuri de clienti nemultumiti.

"Este posibil insa ca cei aflati intr-o astfel de situatie sa fie chemati din nou la banca sa semneze noi acte aditionale sau sa li se anuleze actele aditionale deja semnate insa efectele ordonantei nu mai pot fi anulate. Ele s-au produs si asupra contractelor aflate in vigoare. Legea de aprobare a ordonantei nu mai poate sa mai vina si sa le anuleze", a mai explicat avocatul.

Intrebat daca se poata da "o decizie" prin care actele aditionale deja semnate in conformitate cu ordonanta 50 sa fie anulate, Silviu Adascalitei a raspuns: "Bineinteles, dar nu in sensul diminuarii drepturilor clientilor ci doar eventual al sporirii acestora".

Reprezentantul clientilor nemultumiti a mai spus ca ar fi "imposibil din punct de vedere juridic aceasta departajare a contractelor" intre "cele carora li se aplica si cele carora nu li se aplica".

"Am avea doua regimuri juridice diferite. Am avea acelasi obiect de reglementare: un contract de credit, care ar fi guvernat de doua legi, ceea ce din punct de vedere juridic... nu se poate face asta intr-un stat de drept", a explicat avocatul.

Silviu Adascalitei
a adaugat ca  deja clientii nemultumiti au dat bancile in judecata sau sunt in curs de a face acest lucru "si nu in temeiul ordonantei, ci in temeiul unei legi mai vechi pentru ca bancile de aproximativ un an si jumatate si mai bine de zile sunt intr-o cvasi-ilegalitate".

Avocatul a subliniat ca desi reclama pierderi de circa 600 de milioane de euro din aplicarea OUG 50/2010 in formula actuala, bancile nu au prezentat si niste "hartii" in acest sens.

"Aceasta relatie este formata din doua parti: banci si clienti. Daca stam sa calculam ce au pierdut clientii in momentul de fata din neaplicarea legii probabil ar da o suma dubla sau tripla", a mai spus reprezentantul clientilor nemultumiti.

Avocatul a calificat "interventia FMI" ca "neortodoxa" in conditiile in care Fondul trebuie sa se ocupe de respectarea echilibrelor macroeconomice.

"Daca domnul Franks (seful misiunii FMI de evaluare, n.red.) vrea sa intervina in aceasta relatie (banci versus clienti, n.red.) ar trebui sa se uite la cum au inteles bancile sa aplice pana acum legea... La domnia sa acasa atunci cand o lege incalca legea, ce i se intampla?", s-a intrebat retoric Silviu Adascalitei.

La randul sau, avocatul Marius Coltuc a declarat ca modificarea OUG 50 in Parlament in privinta neretroactivitatii ar fi "neconstitutionala".

"Nu vor putea sa faca asta pentru ca este neconstitutionla. Nu cred ca se va intampla o modificare pe retroactivitate, ci pur si simplu vor dori sa introduca in legea de aprobare a ordonantei prevederi mai favorabile bancilor", a explicat Marius Coltuc.

El a mai aratat ca in OUG 50 se mai poate interveni prin initiativa legislativa la modul de calcul al dobanzii variabile "si probabil si asta vor folosi".

Mai departe, avocatul Gherghe Piperea a declarat ca modificarea ar fi nelgala, intrucat in acest acz "legea de aprobarea a ordonantei ar fi retroactiva".

Cum a pornit totul?

Modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma "satisfacatoare" va reprezenta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul stand-by, a declarat joi seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci si de Comisia Europeana (...) Da, este o conditionalitate", a raspuns Franks intrebat daca OUG 50/2010 este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe.

El a afirmat ca BNR colecteaza in prezent informatiile privind pierderile bancilor, iar date preliminare arata ca acestea ar putea fi de ordinul catorva sute de milioane de euro.

"Sute si sute de milioane" sunt pierderile bancilor, a spus Franks.

Oficialul FMI a facut aceste declaratii, joi, dupa o discutie privind ordonanta 50 cu presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

"Am avut o intalnire foarte productiva despre problema Ordonantei 50, respectiv cum sa ne asiguram ca va fi garantata atat protectia consumatorului, cat si respectarea legislatiei Uniunii Europene si protejarea sistemului financiar", a subliniat Franks.

"Prin legislatia europeana, ar trebui aplicata la contracte noi, si nu retroactiv la contractele existente. Ea genereaza si riscuri economice semnificative, daca este aplicata retroactiv," a subliniat Franks.

"Trebuie sa facem acest lucru intr-un mod in care ordonanta va minimiza riscurile bancilor, dar va asigura in acelasi timp si protectia consumatorului", a mai spus oficialul FMI.

Fondul Monetar International (FMI) refuza sa acorde Romaniei urmatoarea transa din imprumut, daca tara noastra nu va schimba OUG 50/2010 privind creditele, a declarat joi, la randul sau, deputatul Viorel Stefan (PSD), presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor.

"Cred ca aceasta ar fi noutatea care a rezultat din discutia de astazi, ca transa care ar trebui accesata de Romania pana in 15 decembrie ar putea sa se traga sub rezerva rezolvarii acestei probleme legate de Ordonanta 50", a explicat Viorel Stefan

Potrivit sefului Comisiei Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, FMI cere Romaniei nu sa aplice OUG 50 creditelor aflate in derulare, motivand ca bancile vor avea pierderi uriase.

La randul sau, Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC, a declarat ca OUG 50 "este un act pe care noi l-am considerat corect, Guvernul l-a aprobat, si bineinteles ca ne vom mentine punctul de vedere."

"Problema ridicata de FMI cum ca Ordonanta este retroactiva... nu impartasim acest punct de vedere deoarece nu puteam sa lasam acei consumatori care au contracte de credit pe perioade lungi fara o protectie suficient de buna," a explicat, la randul sau, Samuel Calota, vicepresedinte ANPC.

Care ar fi pierderile bancilor?

Potrivit unor estimari, pierderile bancilor s-ar putea cifra inte 300 si 900 de milioane de euro, daca se va aplica ordonanta in forma propusa de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si care este in favoarea consumatorilor.

BNR calculase acum cateva luni pierderi de circa 600 de milioane de euro, iar presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, declara recent ca aplicarea OUG 50 in forma actuala ar produce bancilor pierderi de 570 milioane de euro numai in acest an.

In prezent, OUG 50 se discuta in Parlament, urmand sa fie aprobata printr-o lege organica!

FMI a transmis bancilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, in care fiecare banca va trece pierderile potentiale calculate in cazul in care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010 privind creditele populatiei, declarau ieri surse oficiale, citate de Mediafax.

Bancile vor face simularile pe conditiile actuale din OUG 50/2010, desi nicio institutie de credit nu a interpretat textul legii in acest sens si nu a aplicat modificarea contractelor, cu exceptia eliminarii unor comisioane.

BNR a transmis deputatilor din Comisia de buget, finante ca este imposibil sa se pronunte daca trebuie sa avizeze ordonanta privind creditele populatiei intrucat impactul actului normativ nu a fost evaluat de ANPC, iar banca centrala nu poate realiza un astfel de studiu.

BNR precizeaza ca simpla centralizare a datelor transmise de fiecare banca nu poate fi considerata de natura studiului de impact.

OUG 50/2010 a fost votata de Senat in forma aprobata de Guvern si se afla in prezent la avizare in Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Cemera Deputatilor, camera decizionala.

Viorel Stefan declara la inceputul acestei saptamani ca aprobarea OUG 50 in plenul Camerei ar putea avea loc cel mai devreme intr-o luna, adica spre finele lunii noiembrie.

Reprezentantii ANPC au sustinut, marti, in fata delegatiei FMI ca aplicarea OUG 50 la creditele in derulare nu va distorsiona relatia client-banca si au transmis oficialilor Comisiei Europene ca actul normativ respecta legislatia comunitara.

Presedintele ANPC arata ca le-a explicat reprezentantilor institutiilor internationale ca in Romania exista foarte multe litigii privind creditele acordate in perioada anterioara, in anumite situatii cu conditii abuzive.

Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu bancile, iar in spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizari de la clienti.

Oficialul ANPC arata ca va mai avea o discutie cu premierul Emil Boc pe marginea observatiilor facute de FMI si CE, dar ca institutia sustine aplicarea OUG 50 si la creditele in derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de catre grupul parlamentar PDL.

Anterior, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, afirmase ca oficialii institutiei financiare internationale sunt ingrijorati in privinta aplicarii directivei Comisiei Europene privind creditele populatiei si la contractele aflate in derulare, intrucat ar putea duce la aparitia unor "efecte negative pentru Romania", si cerea reprezentantilor ANPC sa gaseasca o solutie.

Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autoritatile romane vor transmite CE ca aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate in derulare reprezinta o optiune nationala, fara a avea legatura cu transpunerea reglementarilor Uniunii Europene.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice un numar foarte mare de contracte incheiate cu clientii.

Citeste si Ziua Z: Comisia de Buget ar fi trebuit sa dezbata OUG 50! PNL si PSD au boicotat sedinta, plecand!

Inregistrare VIDEO: Interviu cu Silviu Adascalitei, avocat si reprezentant al mai multor grupuri de clienti nemultumiti.