Ministrul a făcut, totodată, apel la solidaritate, în contextul crizei generate de coronavirus.

”Luni lansăm la Ministerul Finanţelor Publice un portal, unde cetăţenii români care întâmpină dificultăţi în relaţia cu băncile pot să ne scrie şi vom verifica dacă aceste norme sunt aplicate, aşa cum le-am făcut noi, de către sistemul bancar”, a spus Cîțu, la RFI, porivit News.ro.

Ministrul de Finanţe a mai decarat că înţelege nemulţumirile băncilor, dar declară că pentru el sunt mai importanţi clienţii acestora, în perioada crizei generate de coronavirus.

Vom merge în sprijinul clienţilor. Ştiu că băncile s-au supărat acum şi avem discuţii cu ele în continuare, dar trebuie să înţeleagă că este o perioadă dificilă şi pentru noi, ca Guvern, este foarte important ca oamenii să nu aibă această problemă. Critica băncilor o înţeleg, este un cost pentru bănci, îl vor suporta, dar trebuie să fim solidari şi toţi să suportăm o parte din acest cost”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă se aşteaptă ca unele bănci să fie reticente, Florin Cîţu a răspuns negativ.

”Nu, nu mă aştept şi de aceea am şi făcut acest portal prin care oamenii ne vor spune din propria experienţă dacă sunt probleme sau nu, dacă au fost refuzaţi. Pe mine mă interesează ca băncile să respecte întru totul normele de aplicare, care sunt făcute de Ministerul Finanţelor Publice”, a precizat Cîțu.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.

Pentru a beneficia de facilitatea privind amânarea ratelor, persoanele fizice au nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia le-au fost afectate veniturile faţă de situaţia anterioară declanşării situaţiei de urgenţă. În cazul creditelor ipotecare, modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiţionale, informează Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat.

Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

Mai multe detalii despre amânarea ratelor găsiți AICI.