Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

"Desi binevenita, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificarilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul sustine ca il poate recupera treptat incepand cu 2015. Dupa majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% in 2010, evaziunea fiscala in cazul acestei taxe a atins cote maxime. Daca se asteapta, prin opozitie, ca o reducere a cotei de TVA va conduce implicit si la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul sa aiba solutii (nedeclarate) si ne putem astepta din nou la reduceri ale investitiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare. Totusi, speram ca aceste masuri de relaxare fiscala, daca vor fi adoptate, vor fi sustinute si de o intensificare a actiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale, precum si pentru colectarea la bugetul statului a impozitelor si taxelor", afirma Ioana Iorgulescu, senior manager, asistenta fiscala si juridica la EY Romania.

Pentru 2016, incasarile la buget sunt estimate sa scada cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Prin introducerea cotei reduse de TVA 9% pentru carne, peste, fructe si legume, Romania se alatura majoritatii statelor Uniunii Europene care au implementat o astfel de cota. De asemenea, este o masura ceruta si asteptata de mediul de afaceri care, cel putin in principiu, ar crea o competitivitate reala pe piata de profil, potrivit sursei citate.

"Speram ca aceasta reducere a cotei de TVA sa aiba efectele asteptate si din perspectiva bugetara - in principal reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si, implicit, cresterea veniturilor bugetare din TVA. Dar, totodata, ca se bazeaza pe o analiza a rezultatelor obtinute ca urmare a reducerii in anul 2013 a cotei de TVA la paine si produse de panificatie", a mai aratat Iorgulescu.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de 27,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2014.