Modificarile vor marca o victorie pentru Executivul UE in coordonarea masurilor impotriva eludarii Fiscului, restrictionand capacitatea unor state membre, precum Grecia, de a semna acorduri separate cu tari considerate paradisuri fiscale.

Anuntul pune capat mai multor luni de divergente intre CE, care a creat un cadru legal pan-european impotriva evaziunii fiscale, si doua dintre cele mai bogate state din Uniune.

Autoritatile elvetiene sperau ca acordurile cu Germania si Marea Britanie ar putea deveni modele pentru pacte cu alte tari europene, de exemplu Grecia, care vrea sa se asigure ca cetatenii sai nu evita plata taxelor, in special in aceasta perioada de criza.

Elvetia a fost nevoita sa incheie astfel de acorduri in incercarea de a mentine politica secretului bancar, care sta la baza industriei sale de servicii financiare, evaluata la 2.000 de miliarde de dolari.

Reglementarile UE impun o taxa de 35% pe dobanzile obtinute de cetatenii Uniunii din economiile depuse in Elvetia, iar CE vrea sa extinda prevederile.

Autoritatile fiscale nationale vor avea totusi dreptul sa returneze o parte din aceasta taxa daca un contribuabil declara fondurile off-shore.

Comisia intentioneaza sa obtina sprijinul statelor membre pentru negocierea unui acord mai amplu cu Elvetia in domeniul evaziunii fiscale.

Elvetia negociaza in prezent un acord cu Statele Unite pentru imbunatatirea transparentei si rezolvarea unei dispute legate de americanii bogati care eludeaza Fiscul american prin intermediul bancilor elvetiene.