Problemele guvernelor europene de acum sunt mai mult decat cunoscute tarilor africane. Si aici, intre anii 1980 si 1990, finantele interne erau "amanetate" Bancii Mondiale si Fondului Monetar International si erau implicate in ample programe de tip bailout. In cele mai negre scenarii, autoritatea statului a fost slabita si populatia a iesit in strada din cauza masurilor de austeritate. Astazi, tarile africane se lauda cu o economie stabila, o clasa de mijloc tot mai puternica si un regim social echilibrat, considera editorul Financial Times, William Wallis.

Nici macar Lagos - un oras mult mai mare si mai sarac decat Londra - nu a fost scena unor lupte de strada atat de violente, precum cele din capitala britanica. Iar Africa a stiut sa profite la maximum de pe urma inversarii de roluri. In timp ce situatia din Londra se inrautatea, ministrul sud-african de externe a facut o miscare neobisnuita: a avertizat populatia sa nu calatoreasca aici.

Au fost si cateva ocazii in care opinia internationala s-a intrebat daca Londra poate gazdui in siguranta Olimpiada din 2012. Insa, daca societatea britanica este "bolnava", nu inseamna ca in Africa nu exista "pacienti" care se afla intr-o stare si mai proasta. A fost nevoie doar de vizita unui oficial britanic in Mogadishu ca sa ne aducem aminte de acest lucru. Si asta cu atat mai mult cu cat pana la recenta prezenta a secretarului Andrew Mitchell, niciun alt oficial britanic nu a mai vizitat cel mai mare oras din Somalia din 1992. Vizita acestuia ar fi fost cu atat mai indrazneata daca ar fi avut loc anul trecut, cand regiunea era teatrul unui conflict intre extremistii islamici si populatia suferea de foame.

Noua ordine economica

Nu trebuie sa uitam ca organizatiile caritabile si economiile occidentale au ajutat tarile africane "sa se puna pe picioare", oferindu-le finantele si expertiza pentru a gestiona o criza ce a curmat deja viata a sute de oameni si ale carei efecte ar putea fi simtite mult timp de acum inainte.

In ultimii zece ani, si China s-a aratat interesata de a-si intari relatiile cu Africa, un continent care a trecut prin schimbari majore. Si nu este singura. O intreaga "armata" de tari emergente precum Brazilia, India, Rusia sau Turcia mizeaza acum pe oportunitatile oferite de piata africana. Si asta cu atat mai mult cu cat declinul tarilor occidentale este tot mai evident.

Dar nici Europa, nici Africa nu par sa speculeze acest moment. Guvernele africane ar putea avea mai multe de spus in economia mondiala, iar europenii isi pot dezvolta afacerile aici. In prezent, Europa a renuntat la rolul sau moral si la dominanta comerciala asupra Africii. Nu este totusi prea tarziu pentru a face asta. In definitiv, europenii si americanii au donat, de departe, cele mai mari sume de bani si produse locuitorilor afectati de foamete, in timp ce statele emergente au fost mai mult decat distante. In plus, economia africana abia a inceput sa creasca.
 

Citeste si

Lupta pentru petrol. Rebelii au ajuns la Tripoli. Ce spune Obama si cum sunt influentate bursele

Universitatea Craiova, in insolventa. Ce datorii are clubul