"Nu pot să am decât opinia Consiliului de Administraţie. Vom discuta şi vom trimite avizul sau opinia Băncii Naţionale către Parlament. Suntem în limita celor 30 de zile şi după aceea veţi afla care este poziţia noastră. Noi despărţim o problemă a legii de problema repatrierii unei părţi de aur (...) Pentru aducerea aurului în ţară nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Este mai mult o opinie personală. Nu avem nevoie să schimbăm Legea Băncii Naţionale pentru acest lucru", a afirmat Isărescu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că BNR va încerca să explice cât mai bine ceea ce înseamnă rezervă de aur, pentru că "s-au plimbat multe idei pe lângă subiect", iar aceasta rezervă nu este o investiţie şi "nu o jucăm la păcănele".

"Vom încerca să explicăm cât mai bine ce înseamnă rezervă, pentru că, din păcate, s-au plimbat multe idei pe lângă subiect, ca să fiu delicat. Care este avantajul păstrării rezervei optime? Reduce costurile de finanţare. Rezerva nu este o investiţie, nu o jucăm la păcănele... Aurul are o mare dimensiune emoţională. Suntem aproape hotărâţi să mărim parte din muzeu privind aurul şi să găsim o modalitate ca fiecare dintre dvs. să atingă un lingou de aur. Emoţiile sunt puternice, iar deciziile noastre - ale Băncii Naţionale şi ale ţării, trebuie să fie înţelepte", a afirmat Isărescu.

Citește și: Documente noi cu inventarul Tezaurului trimis în Rusia au ajuns la BNR. Cât aur românesc a plecat la Moscova în anii 1916-1917

Senatorii au adoptat, luni, proiectul iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează modificarea politicii BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur deţinute în tezaurul propriu şi în străinătate.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind statutul BNR a fost adoptat cu 60 de voturi "pentru", 29 "împotrivă" şi 16 abţineri.

Proiectul mai prevede că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate "nu trebuie în mod necesar interzisă, dar aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice" şi propune instituirea obligaţiei de informare "de îndată" a Parlamentului şi a Guvernului de către BNR în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ, care face parte din categoria legilor organice.

Citește și: Rusia și-a majorat de patru ori rezervele de aur. De ce cumpără Putin metal prețios cu tonele

Ce consecințe ar avea repatrierea rezervei de aur a României

În prezent, întreaga rezervă de aur a României cântăreşte 103,7 tone, potrivit BNR. 61 de tone sunt ţinute la Banca Angliei, sub formă de lingouri, şi restul în ţară. Tot acest aur valorează acum 3,8 miliarde de euro.

Şerban Nicolae şi Liviu Dragnea susţin că, în ţară, costurile ar fi mai mici pentru depozitarea aurului.

Șerban Nicolae: ”România să nu mai plătească chirie pentru aşa ceva şi BNR să poată să utilizeze rezerva atunci când e cazul.”

Chiria la Banca Angliei este puţin peste 63.000 de euro pe an, conform ultimului raport al Băncii Naţionale. Surse din Banca Naţională susţin că, dacă am aduce aurul în ţară, costurile ar fi mult mai mari, iar singura explicaţie ar fi ca BNR să nu mai controleze rezerva.

“Schimbarea legii de funcţionare a BNR nici n-ar fi posibilă fără avizul Băncii Centrale Europene, iar tentative de modificare au mai fost, dar nu au primit girul europenilor”, transmitea recent purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale.
În plus, oficialii BNR nu văd niciun motiv pentru repatrierea aurului.

Valentin Lazea, economist-șef BNR:Rezerva internaţională, de aceea se cheamă rezerva internaţională, pentru a putea fi văzută şi certificată de către pieţe, pieţele internaţionale.′′

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat că această rezervă poate fi oricând verificată, în sistem internaţional. Dacă ar ţinută în ţară, România nu ar mai avea credibilitate la nivel global.

Mugur Isărescu, în 2016: ″Rezerva internațională - aurul și valuta - este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând . (...) Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în țară.′′

Mugur Isărescu, în februarie 2019: ″Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi, nene, să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi.″

Economiştii şi reprezentanţii opoziţiei critică iniţiativa legislativă a PSD.

Mihai Bogza, Confederația Patronală Concordia, fost șef de bancă: ″Propunerea aceasta are un puternic caracter populist şi foarte puţin conţinut practic.″

Cristian Păun, profesor ASE: ”Văd un lucru periculos să aducă acel aur care acum se află într-o zonă neutră, într-o zonă departe de politicieni, să o aducă în ţară şi să o pună în braţele unor politicieni.″

Ion Stelian, deputat USR: ”E o suspiciune foarte mare care se abate lui Liviu Dragnea şi a celor din PSD. În momentul în care vor să pună mâna şi pe rezerva de aur a României prin BNR, e clar că e ceva necurat la mijloc.”
Economiştii susţin că majoritatea ţărilor preferă să depoziteze rezervele de aur în bănci centrale din Anglia sau Franța.