Exporturile au totalizat 58,178 miliarde de euro în perioada menţionată, în timp ce importurile s-au ridicat la 72,201 miliarde de euro. Exporturile au crescut cu 1,7%, în timp ce importurile au urcat cu 4,6%, informează INS.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,3% la export şi 37,2% la import) şi alte produse manufacturate (31,9% la export şi 30,5% la import).

România a exportat alimente şi animale vii în valoare de 3,947 miliarde de euro, dar a importat astfel de produse în valoare de 5,500 miliarde de euro.

Ţara noastră înregistrează un uşor excedent comercial la capitolul maşini şi echipamente pentru transport, unde exporturile au însumat 27,502 miliarde de euro, iar importurile 26,857 miliarde de euro.

Deficitul comercial riscă să atingă 18 mld. euro, la finalul anului

În luna noiembrie, atunci când euro s-a scumpit cu 1% într-o singură săptămână și a depășit 4,78 de lei, premierul Ludovic Orban s-a declarat îngrijorat de devalorizarea leului. El a adăugat că, în general, în economie efectele unor decizii se simt în timp, iar practic raportul leu-euro depinde în foarte mare măsură de evoluţia balanţei comerciale.

"Vă readuc aminte că, începând cu 2017, continuând cu 2018, continuând cu 2019, din cauza politicilor economice ale guvernelor PSD, deficitul comercial a fost într-o continuă creştere şi riscă să atingă pe 2019 cifra de 18 miliarde euro deficit comercial. Evident că asta afectează şi pune presiune asupra monedei naţionale, pentru că datorită creşterii importurilor evident că e o nevoie mare de valută, de euro, mai ales că aproape 80% din volumul schimburilor comerciale se realizează cu ţări din Uniunea Europeană. Asta permanent a afectat raportul leu-euro. Asta este cauza principală a scăderii leului în raport cu euro. Pe de altă parte, am încredere că Banca Naţională va avea capacitatea să ţină un echilibru între leu şi euro", a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Scumpirea euro aduce prețuri mai mari pentru toate bunurile importate, dar și pentru serviciile și produsele cu prețuri stabilite în moneda unică.

De ce se scumpește euro? Analiştii spun că sunt două motive. Primul este că firmele cumpără multe produse din import, ca să îşi facă stocuri pentru perioada sărbătorilor, când speră la vânzări mai mari decât anul trecut. Cumpără aceste produse în valută, deci au nevoie de euro.

Al doilea motiv ar fi problemele din bugetul de stat, care ies la iveală și care provoacă neîncrederea investitorilor, care nu mai sunt interesați de leu, potrivit specialiștilor.