Al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 de miliarde de euro, este folosit mai ales pentru plata dobanzilor la datoria tarii, in timp ce economia tarii continua sa aiba dificultati, potrivit cotidianului New York Times (NYT), preluat de Mediafax.

Desi procesul nu are sens din punct de vedere economic, are o oarecare logica din perspectiva politicii finantelor in zona euro. In timp ce isi platesc banii care le sunt datorati, Comisia Europeana (CE), FMI si Banca Centrala Europeana (BCE) blocheaza si alte fonduri destinate mentinerii activitatii guvernului Greciei.

Saptamana trecuta, biroul elen care se ocupa de administrarea datoriei a avertizat ca Grecia ar putea ramane fara bani pana in iulie. In acest caz, tara ar inceta platile la datoriile de stat, cu exceptia celor catre CE, FMI si banca centrala.

"Grecia nu va intra in incetare de plati fata de Troica, pentru ca Troica se plateste singura", a declarat Thomas Mayer, analist la Deutsche Bank.

Printr-un sistem elaborat de plata intrat in vigoare dupa alegerile din 6 mai, care au adus Grecia in impas politic, cei trei mari creditori vireaza bani intr-un cont escrow in Grecia, dar pe care statul elen nu-l poate accesa.

Banii stau in acest cont doua-trei zile, inainte de a se intoarce inapoi la Troica sub forma de dobanzi la obligatiunile elene pe care Europa le-a acceptat prin termenii acordului de ajutor financiar in februarie.

Aproape trei sferturi din datoria Greciei, 185 miliarde de euro, este detinuta acum de unul din cei trei membri ai Troicii, potrivit estimarilor bancii de investitii UBS.

BCE, mai ales, avr rea sa-i fie platite toate datoriile, afirma analistul Deutsche Bank Thomas Mayer. Pentru a calma pietele financiare, banca a cumparat obligatiuni elene de miliarde de euro cu termene lunare de plata. "Din acest motiv vor sa fie platiti in fiecare luna acum", a spus Mayer.

Unele surse apropiate situatiei, afirma, de asemenea, ca Troica incearca sa puna presiune pe Grecia pentru a face mai mult in pivinta colectarii taxelor. "S-au asigurat ca suma pentru cheltuieli interne este mentinuta la un nivel destul de redus pentru a forta Grecia sa-si creasca puternic propriile venituri", a afirmat un consilier al guvernului elen, vorbind sub protectia anonimatului.

La prima vedere, situatia pare absurda, scrie NYT. Europenii imprumuta de fapt Greciei bani pentru ca Grecia sa poata plati banii pe care i-a imprumutat de la ei.

"Trimiti banii si le spui «imprumut» - ii iei inapoi si le spui «dobanda»", afirma Stephane Deo, sef al unei divizii la grupul UBS. Astfel de aranjamente sunt obisnuite in cazul guvernelor in pericol de a intra in incapacitate de plata, a spus el.

Motivul situatiei este ca guvernele nu pot da faliment precum companiile. Creditorii nu pot vinde tarile pe bucati pentru a-si recupera o parte a banilor. Astfel, creditorii au interesul de a se asigura ca tarile continua sa-si plateasca datoriile, chair daca asta inseamna ca trebuie sa le imprumute banii necesari.

Din mai 2010, Grecia a primit aproximativ 140 de miliarde de euro din banii contribuabililor europeni pentru a impiedica o prabusire a tarii si o criza care ar ameninta intreaga zona euro. Din aceasta suma, statul elen a folosit doua treimi pentru a plati detinatorilor de obligatiuni si Troicii.

Doar o treime a fost alocata finantarii functionarii statului, cu o suma extrem de mica cheltuita pe proiecte de stimular a economiei, potrivit cotidianului american.