Odata cu apropierea verii, companiile care organizeaza programe de work and travel incep sa se bata in oferte. Este adevat ca trebuie sa contribui si tu cu cateva sute de euro sau dolari, dar poti avea parte de o vacanta de neuitat.

Trebuie sa si muncesti ce-i drept, dar stai toata vara pe o insula, la mare, sau intr-un oras american in care nici nu ai visat vreodata ca poti ajunge.

In Europa, cele mai multe oferte sunt pentru Grecia si Cipru. De exemplu, in Grecia, poti munci intr-un hotel din Creta, Corfu, Rhodos sau Santorini si poti castiga 400-600 de euro pe luna, la care se adauga bacsisurile si alte beneficii.

Ce poti sa faci? Sa fii chelner, lucrator la bucatarie, hostess, maseur sau animator. Cazarea si mesele sunt gratuite, iar angajatorul iti ofera si un training la locul de munca. Durata contractului este de minimum trei luni si poti pleca chiar din luna mai.

Principala conditie pentru a pleca este sa stii limba engleza la nivel conversational. Cunoasterea limbii grecesti constituie un avantaj.

Cat te costa?

90 de lei – taxa de inscriere, care se plateste in momentul sustinerii interviului
200 de lei – taxa de procesare dosar, care se plateste la 15 zile dupa acceptarea in program, la depunerea actelor
169 de euro, taxa de plasament, se plateste dupa semnarea contractului.

Daca iti convingi si un prieten sa intre in program primesti o reducere de 50 de lei din taxa de plasament.

Cum ajungi in Statele Unite?

In America este mai dificil de ajuns si mai costisitor, dar nu imposibil. Asa ca daca ai peste 18 ani, esti student,  masterand sau doctorand, la zi, si daca stii limba engleza, poti petrece pana la patru luni peste ocean.

Jobul oferit are caracter sezonier si nu trebuie sa ai calificari speciale sau experienta in domeniul turismului sau al serviciilor. Poti lucra in statiunile turistice din zone precum Las Vegas, Ocean City, Palm Beach, Grand Canion sau Rocky Mountains. Vei beneficia si de un training la locul de munca, oferit de angajator.

In general, angajatorii americani au nevoie de surplus de forta de munca de la jumatatea lunii iunie si pana la sfarsitul lui septembrie. Iti poti lua mai multe joburi, in limita a 40 de ore lucrate pe saptamana, salariile fiind aceleasi atat pentru americani, cat si pentru straini. Pentru over-time, poti primi 150% din salariul de baza.

Costul programelor variaza intre 590 si 890 de dolari, taxa mai mica fiind perceputa in situatia in care iti gasesti singur job. Alte costuri de care trebuie sa tii cont sunt taxa SEVIS de 35 de dolari, taxa consulara de 131 de dolari si biletul de avion, care nu este inclus in costul programului.

Mai multe detalii despre obtinerea vizei poti obtine de pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti.