In Occident, sistemul functioneaza de zeci de ani si multi oameni au reusit sa-si cumpere case prin acest tip de credit. E drept, pentru a obtine un credit de casa trebuie sa economisesti sume mari de bani, pe perioade lungi de timp. Romanii insa nu prea au nici bani, nici rabdare. La noi, cei mai multi se imprumuta exact pentru micile renovari, iar interesul pentru asta creste, dovada ultimul studiu GfK, din care rezulta ca 2 din 10 romani intentioneaza sa-si renoveze casa.

Conceptul de “banca pentru locuinte” nu este tocmai nou pe piata romaneasca si cu toate acestea doar unul din 100 de romani are incheiat un contract de economisire-creditare. Jucatorii de pe piata privesc insa cu optimism inainte si au si de ce, pentru ca ofertele lor suna extrem de tentant.

Ce este banca pentru locuinte?

Pui tu un ban deoparte, iti mai da banca o parte si mai vine si statul cu 25% din suma, in functie de cat ai reusit tu sa economisesti in anul respectiv. Trebuie mentionat ca aceste credite sunt in lei si sunt destinate exclusiv pentru investitii in casa: sa-ti redecorezi si sa-ti reutilezi locuinta. Astfel, poti sa-ti renovezi casa: sa zugravesti, sa pui termopane, sa pui centrala termica, sa schimbi gresia, faianta si parchetul si multe altele.

Sau iti poti achizitiona chiar o locuinta prin acest sistem, daca te tine buzunarul si daca ai suficienta rabdare ca sa pui un ban deoparte.

Cum functioneaza?

Daca, de pilda, ai nevoie de 25.000 de lei ca sa-ti imbunatatesti locuinta, la BCR Banca pentru Locuinte poti sa astepti si sa economisesti cate 138 de lei pe luna, timp de 5 ani. La final, vei acumula 10.800 de lei si vei avea dreptul la un credit de 14.600 de lei, pe care il vei putea rambursa in alti 5 ani, la o rata de 290 de lei pe luna.

La randul sau, Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse in lei, care presupun existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru tot felul de imbunatatiri sau alte activitati legate de locuinta. Pe parcursul perioadei de economisire, statul ofera 25% din depunerile anuale, prima ce se acorda pentru sumele economisite in anul calendaristic respectiv. Dobanda la credit - de 6% pe an la lei - va fi fixa pe toata perioada creditului, indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.

Daca nu vrei sa astepti, totusi, 5 ani ca sa faci schimbari in casa, atunci poti opta si pentru o varianta mai scurta. Tot la BCR BpL poti economisi timp de 23 de luni. Daca ai nevoie de 25.000 de lei, trebuie sa depui integral 11.250 de lei, iar dupa doi ani vei avea 12.200 de lei si dreptul sa imprumuti 12.800 de lei, pe care ii vei putea da inapoi in 5 ani sau mai repede, cu o rata de 27 de lei pe luna.

Avantaje?

Ai un randament crescut pentru economiile tale!
Economisesti pe o perioada mai lunga o rata mai mica!
Ai o rata mica de rambursare a creditului, apropiata de rata de economisire lunara!
Ai economiile garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, in limita a 50.000 Euro

Citeste si: Romanii au prins gustul sistemului economisire-creditare! 134.000 noi contracte incheiate de BCR BpL.