Premierul a prezentat, la Guvern, un material in care se afirma ca reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajator, care implica un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperita prin incasari in plus la CAS, CASS, contributii de somaj si impozit pe venit din crearea de noi locuri de munca (cu incasari estimate la 1,3 miliarde lei) si incasari in plus din TVA ca urmare a unor noi investitii pe care mizeaza seful Guvernului (1,25 miliarde lei), transmite Mediafax.

La acestea s-ar adauga, in opinia premierului, alte surse:

- din recuperarea unor datorii de la firme in insolventa (calculul Guvernului fiind ca s-ar incasa astfel 4 miliarde lei doar daca sunt recuperate 10% din datorii)

- reducerea cu 10% din evaziunea fiscala estimata la CAS (1,9 miliarde lei)

- cresterea salariului minim in 2015 si venituri bugetare suplimentare din cresterea economica nominala mai mare din 2015

Materialul include si 12 argumente pentru reducerea CAS de la 1 octombrie: cresterea economica, deficitul bugetar, datoria publica, industrializarea, fondurile europene absorbite, investitiile in infrastructura, salariile marite, pensiile si masurile sociale, locurile de munca create, taxele-politica fiscala, incasarile la buget si reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut si viitor. 

Seful Guvernului a mai afirmat ca beneficiile reducerii CAS ar urma sa fie 70.000 noi locuri de munca, cu scoaterea "la alb" a 77.000 locuri de munca, cresterea investitiilor straine directe, recuperarea de arierate ale firmelor la buget. 

Ponta a aratat astfel ca reducerea contributiilor de asigurari sociale este sustenabila, dincolo de calculul de "contabil de CAP". 

In urma cu doua saptamani, presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit la promulgare legea privind diminuarea contributiilor de asigurari sociale si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. 

Sambata, seful statului a precizat ca nu va promulga legea de reducere a CAS pana nu va fi convins ca masura este sustenabila economic si a aratat ca asteapta de la Guvern o evaluare in acest sens, pentru a se convinge ca reducerea nu va fi compensata cu introducerea de noi taxe. 

Executivul a aprobat in iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.