Potrivit acestuia, sectorul privat, în special, şi economia, în general, au răspuns perfect măsurilor implementate de guvern încă din februarie pentru a reduce efectele pandemiei.

"Sectorul privat în special, economia în general, a răspuns perfect măsurilor implementate de guvern încă din februarie pentru a reduce efectele pandemiei. Felicitări! România a reuşit, împotriva tuturor criticilor şi estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni REALI de 0,3% faţă de trimestrul 4 din 2019. Acest lucru se traduce într-o rată de creştere anuală de 2,7%. Am spus că această creştere elimină TOATE scenariile apocaliptice promovate zilnic de propaganda socialistă. De ce? Simplu. Media estimărilor analiştilor pentru creşterea economică era de -0,9%. Asta estimau economiştii/analiştii. Am spus de nenumărate ori că este mult prea pesimist şi că pe baza modelelor macro pe care eu le folosesc economia României s-ar putea să fie singura cu creştere economică din UE în primul trimestru", a notat duminică ministrul, pe pagina sa de Facebook.

În opinia acestuia, acum, toţi analiştii şi economiştii îşi vor revizui estimările pe baza datelor reale pentru primul trimestru.

"Este foarte important acest detaliu cu estimările, pentru că acum TOŢI analiştii/economiştii îşi vor revizui estimările pe baza datelor REALE pentru primul trimestru. Scenariile apocaliptice se bazau pe o contracţie de -0,9% în primul trimestru, care s-a dovedit GREŞITĂ. Modelele agenţiilor de rating, analiştilor etc. au greşit în medie cu 1,2% şi acest lucru trebuie corectat. Mă aştept să vedem estimările revizuite în perioada următoare", consideră acesta.

Şeful de la Finanţe atrage atenţia asupra faptului că urmează luni dificile pentru economia românească, dar şi pentru populaţie, însă dă asigurări că Executivul va lua cele mai bune măsuri pentru a reduce la minimum efectele negative ale crizei provocate de pandemia de coronavirus.

"Nu trebuie să ne oprim aici. Urmează luni dificile pentru economia României şi pentru români. Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai mulţi bani către sănătate, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiţii. Iar deficitul trebuie finanţat. Doar PSD creşte taxe şi nu plăteşte facturi pentru a diminua deficitul. În acelaşi timp criza din sănătate nu s-a terminat. Totuşi, Românii trebuie să ştie că acest guvern va lua, că şi până acum, cele mai bune măsuri pentru a minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor. Cifrele pentru primul trimestru arată fără niciun dubiu că am luat TOATE măsurile potrivite în acel moment", a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul a precizat că va continua "să administreze finanţele României cu responsabilitate şi precauţie" şi a reiterat că "pericolul cel mai mare pentru economia României şi pentru români vine din Parlament".

"Banii românilor trebuie direcţionaţi în acele sectoare ale economiei unde au cel mai mare randament. În acelaşi timp, în fiecare lună, fac o analiză de impact pe termen mediu şi lung a relaţiei cheltuieli bugetare/încasări. Dar, pericolul cel mai mare pentru economia României şi pentru români vine din Parlament. Proiectele populiste care reduc veniturile şi cresc cheltuielile bugetare pot arunca România în HAOS economic. Acest lucru trebuie să se oprească!", a avertizat el.

România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019. De asemenea, România s-a aflat între singurele trei țări UE cu creştere trimestrială în perioada ianuarie - martie 2019, alături de Bulgaria şi Finlanda.