"Azi putem să mergem şi, chiar în situaţii dure, să menţinem economia deschisă, pentru că avem măşti, avem dezinfectant, avem tot ceea ce trebuie pentru ca aceste companii din România să funcţioneze, cu anumite reguli, poate nu 100% din capacitate, dar să nu le mai închidem cum le-am închis în martie şi aprilie în totalitate. Am pregătit astfel situaţia. Suntem pregătiţi, avem şi rezerve şi stocuri, suntem în altă situaţie. Ştim şi cred că ne-am pregătit acum să trăim o perioadă cu acest virus. Trebuie să ne obişnuim şi să ne adaptăm. Dacă toată lumea ar respecta regulile, cred că ar fi mult mai uşor pentru toţi", a spus Cîţu, la B1TV, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă economia României ar mai avea capacitatea de a sta o lună închisă, cum a stat în martie, ministrul a răspuns că da, dar că se iau toate măsurile pentru a nu ajunge acolo.

"Da. Răspunsul este da. Aşa cum am fost şi atunci pregătiţi, la începutul anului am fost atacat că am construit acel buffer, că mă pregătesc pentru situaţii de criză (...) şi, când a venit criza, am fost pregătit. Aşa sunt şi acum. Întotdeauna am spus că voi administra finanţele publice într-un mod precaut şi responsabil. Deci, orice situaţie vine în faţa noastră, suntem pregătiţi. Dar, bineînţeles că luăm măsuri să nu ajungem acolo", a precizat ministrul Finanţelor.

Anterior, Cîțu a declarat că execuţia bugetară la şase luni ar putea fi prezentată marţi, dar cifra deficitului este mai mică faţă de cea avută în program, dar și că România nu va cere ajutor de la FMI în 2020.

Comisia Europeană estimează că economia României va înregistra anul acesta o scădere semnificativă, de 6%, iar pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai. De asemenea, deficitul guvernamental va ajunge la 9,2% din PIB în acest an şi la aproximativ 11,4% din PIB în 2021.

În cea mai recentă analiză dată publicității, mai mult de jumătate dintre analiştii CFA România estimează că impactul coronavirusului se va resimţi puternic până în primul trimestru al anului viitor, iar deficitul bugetar anticipat pentru acest an este de 8,4%. Valoarea medie a anticipaţiilor indică un declin al produsului intern brut de 4,4% pentru 2020, iar pentru rata şomajului această valoare este de 7,3%.