Daca nu vrei ca vreun partener gelos sau ca un hacker sa-ti sparga contul de Yahoo Messenger, Facebook sau Hi5, iata un top al celor 10 parole de evitat. Parolele slabe sunt primele care cad prada programelor speciale de spargere a conturilor si ai fi uimit sa afli ca un hacker poate fura nu mai putin de 1.000 de conturi in doar 17 minute.

Compania Imperva, care se ocupa de securitatea datelor pe Internet, a facut o statistica a celor mai folosite parole in online, dupa ce a analizat aproape 32 de milioane de parole.

Iata care sunt acestea:

1. 123456
2. 12345
3. 123456789
4. Password
5. iloveyou
6. princess
7. rockyou
8. 1234567
9. 12345678
10. abc123

Un avertisment important este adresat celor care folosesc pe Facebook, de pilda, aceeasi parola pe care o folosesc la serviciu sau pentru conturi cum ar fi home banking. Puteti pune in pericol sistemele companiei cu parole nesigure, usor de aflat, cum este '123456'

Sfaturi de la Windows pentru crearea unei parole puternice:

·         Contine cel putin opt caractere.
·         Nu contine numele de utilizator, numele real sau numele companiei.
·         Nu contine un cuvant intreg.
·         Este semnificativ diferita de parolele anterioare.
·         Contine caractere din fiecare dintre urmatoarele patru categorii: litere mari, litere mici, cifre, simboluri de pe tastatura: ` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ - + = { } [ ] \ | : ; " ' < > , . ? /.

Este posibil ca o parola sa corespunda criteriilor de mai sus si sa fie in continuare o parola slaba. De exemplu, Hello2U!corespunde tuturor criteriilor listate pentru o parola puternica, insa este in continuare o parola slaba, deoarece contine un cuvant intreg. H3ll0 2 U!este o alternativa mai puternica, pentru ca inlocuieste unele litere din cuvantul intreg cu cifre si include spatii.