Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, a anuntat ca Guvernul are alocate 50 de minute pentru dezbatere, iar grupurile parlamentare cate 10 secunde pentru fiecare deputat sau senator.

Fiecare articol poate fi dezbatut timp de cinci minute, iar cate un minut este alocat pentru sustinerea fiecarui amendament.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu, a declarat, in deschiderea sedintei plenului reunit, ca bugetul pentru 2017 se va incadra in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, a declarat

"Bugetul anual este, cu siguranta, un moment important pentru Romania, pentru Guvern si pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele si toate programele publice pe termen scurt si mediu. Este poate singurul moment in care semnificatia cuvintelor din declaratiile politice este inlocuita cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat si al asigurarilor sociale. Putem astfel contribui la imbunatatirea calitatii vietii romanilor in 2017 fara a pretinde insa ca multumim pe toata lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei si pe o crestere economica de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht", a afirmat Grindeanu, citat de Agerpres.

Premierul a adaugat ca estimari recente ale unor institutii internationale converg catre "o evolutie economica in anul 2017 asemanatoare cu cea avuta in vedere la fundamentarea bugetului".

"Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru anul 2017 este de 37,7% din PIB, iar pe termen mediu 2017 - 2020 se va situa sub 40% din PIB", a afirmat Grindeanu.

El a prezentat apoi indicatorii macroeconomici avuti in vedere la calculul proiectului de buget pe 2017. "O inflatie medie anuala de 1,4%, un castig mediu salarial de 2.274 de lei si un curs mediu al euro de 4,46 lei", a aratat premierul.

Seful Executivului spune ca se asteapta, de asemenea, o majorare a numarului de angajati cu 4,3%, concomitent cu "reducerea ratei somajului la 4,3% la finalul anului 2017".

PNL si USR nu voteaza bugetul

Parlamentarii liberali nu voteaza bugetul de stat pe anul 2017, a declarat luni senatorul PNL Florin Citu.

"Va spun din start ferm si raspicat: PNL nu voteaza acest buget al Romaniei pe 2017 - bugetul Dragnea", a spus Citu, la dezbaterile privind bugetul de stat din plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

El a sustinut ca exista suspiciuni cu privire la datele care au stat la baza alcatuirii bugetului pe 2017, pe care l-a catalogat drept o "pacaleala".

"Comisia Nationala de Prognoza a furnizat date ce se potriveau suspect de perfect cu programul de guvernare al lui Liviu Dragnea publicat in septembrie 2016", a aratat liberalul.

Senatorul PNL a criticat modul in care s-au desfasurat dezbaterile in Comisiile de buget-finante, sustinand ca PSD a trecut in mod "fulgerator" acest buget, nefiind luate in considerare amendamentele.

"PSD si-a generat datele pe care a construit bugetul, a dat o ordonanta (n.r. - OUG 9/2017) care le permite sa distribuie bugetul dupa bunul plac si au pregatit un pachet de modificare a legilor penale ca sa nu mai mearga la puscarie. (...) Acest buget prezentat de PSD (...) consider ca este un buget care nu asigura o crestere economica a Romaniei, nu va pune mai multi bani in buzunarele romanilor, va depasi deficitul asumat si nu ne da perspectiva ca sa spunem ca la sfarsitul anului 2017 Romania a facut un pas inainte din punct de vedere economic. PSD prezinta romanilor un buget venit sa multumeasca numai clientela politica, dar si pe cei neavizati din punct de vedere economic", a adaugat Citu.

Nici Uniunea Salvati Romania nu il va vota proiectul de buget. "Acest proiect de buget are probleme enorme si USR voteaza impotriva. Este bazat pe un PIB de 815 miliarde lei, o crestere nominala de 7,5% fata de anul trecut, dar care se bazeaza pe o crestere reala de doar 5,4%. Deci, PSD propune sa creeze inflatie ca sa plateasca pentru promisiunile electorale. (...) In al doilea rand, planul de deficit de 2,9% este periculos de aproape de limita de 3% si nu lasa marja de eroare la executie. Exista astfel o probabilitate de a depasi aceasta limita", a afirmat deputatul USR Cosette Chichirau.
 
In opinia sa, Romania ar trebui sa profite ca are cea mai mare crestere economica din Europa pentru a face excedent bugetar, sa se pregateasca pentru urmatoarea criza economica.

"Ce facem noi acum este sa aruncam lemne pe foc in timp de vara, iar cand vine iarna nu vom mai avea lemne de foc", a spus Cosette Chichirau.

Ea a adaugat ca Guvernul a pierdut increderea ca actioneaza in interesul Romaniei, din cauza atacurilor asupra justitiei.

"Atacurile la justitie pe care acest guvern le-a executat la nici o luna de la preluarea mandatului au dus la pierderea increderii ca acest guvern poate actiona in interesul Romaniei, inclusiv cel macroeconomic. Asistam zilele acestea la caderea leului si la cresterea costurilor de imprumut al Romaniei. Acestea nu sunt semne bune din punct de vedere macroeconomic", a sustinut parlamentarul USR.