Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Banca centrala a acordat saptamana trecuta bancilor 6 miliarde lei (1,31 miliarde euro), in conditiile in care ajungea la scadenta un alt imprumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro).

Cererea a fost de 15,1 miliarde lei, fiind influentata pe de o parte de supralicitarea unor banci ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat partial saptamana trecuta de decizia BNR de plafonare a imprumuturilor, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Totodata, pe fondul vanzarilor indirecte de euro de catre BNR, cursul leu/euro a scazut cu 2,33%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august, la nivelul de 4,5396 lei/euro atins in sedinta de vineri.

Astfel, leul a recuperat jumatate din deprecierea inregistrata de la inceputul lunii iulie, cand au inceput tensiunile politice.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 5,31% - 5,79% pe an, foarte usor peste cele de vineri, de 5,29% - 5,76% pe an, si peste rata dobanzii de politica monetara, de 5,25%.