Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul minim este de 20%, potrivit Mediafax.

"(1) Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei. (2) In cazul creditelor denominate intr-o moneda straina sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80% din valoarea garantiei ipotecare daca debitorul obtine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului. (3) Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare acordat unui debitor care nu obtine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depasi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte monede straine ori indexate la cursul unor alte monede straine. (4) Prevederile alin. (1) — (3) nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat", se arata la articolul 13 din Regulamentul 24/2011 al Bancii Nationale a Romaniei, privind creditele destinate persoanelor fizice.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta, ca BNR nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte prin proiectul de regulament privind limitarea imprumuturilor de consum.

In proiectul de regulament publicat in septembrie de BNR, avansul minim pentru creditele in euro era de 30%, iar forma finala prevede pentru cei mai multi clienti, adica persoanele fara venituri explicite in valuta de imprumut, un avans minim de 25%, nivel semnificativ mai ridicat decat cele practicate in prezent de bancile romanesti si sucursalele bancilor straine.

Diferenta este mult mai mare in comparatie cu imprumuturile imobiliare din programul Prima Casa, unde avansul cerut de banci este de numai 5%.

Banca centrala califica toate celelalte imprumuturi pentru populatie drept credite de consum. Creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.