"In conditiile de risc de creditare create de Legea Darea in Plata, BCR a identificat solutii de scadere a avansurilor pentru creditele ipotecare, printr-o abordare prudentiala si calibrarea riscului de creditare, in functie de evolutiile regionale. Ca urmare, BCR a extins la 42 de localitati lista oraselor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%”, se mentioneaza in comunicatul bancii.

Potrivit documentului, banca a selectat localitatile in care clientii vor beneficia de avans redus la imobiliare pe baza faptului ca piata imobiliara din orasele medii si mari cunoaste o dinamica accelerata, dar si un grad de lichiditate crescut.

In plus, in localitatile respective, preturile locuintelor sunt mai ridicate, ceea ce presupune un efort financiar mai mare din partea clientilor pentru achitarea avansului. Totodata, marea majoritate a solicitarilor de credit ipotecar se concentreaza in centrele urbane de marime mijlocie si mare, se mai arata in comunicatul bancii.

In acelasi timp, banca a luat decizia ca avansul pentru acordarea unui credit de investitii imobiliare sa scada la 15% pentru creditele imobiliare acordate in oricare dintre cele 42 de localitati, daca perioada de acordare a creditului este de maximum 20 de ani.

"Am identificat solutii de scadere a avansurilor pentru creditele ipotecare, in pofida riscurilor create de Legea Darea in Plata, deoarece avem o responsabilitate fata de accesibilitatea creditului ipotecar in Romania. Ne straduim sa oferim o solutie reala la problema calitatii scazute a fondului locativ din Romania: locuinte vechi, aglomerate si inghesuite, cu nevoie de modernizari si reabilitari si chiar cu risc seismic ridicat", a declarat vicepresedintele Retail al BCR, Dana Demetrian.

Initial, pe lista localitatilor in care BCR acorda credite cu avans redus erau 20 de orase, respectiv Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea, Braila, Arad, Pitesti, Sibiu, Bacau, Targu Mures, Baia Mare, Buzau, Botosani, Satu Mare sau Bucuresti.

Celelalte 22 de localitati in care clientii vor beneficia de noile conditii de creditare sunt: Alba Iulia, Mioveni (judetul Arges), Sacele si Sanpetru (judetul Brasov), Floresti (judetul Cluj), Mangalia si Navodari (judetul Constanta), Bragadiru, Chiajna, Chitila, Magurele, Otopeni, Popesti Leordeni, Stefanestii de Jos si Voluntari (judetul Ilfov), Campina si Sinaia (judetul Prahova), Cisnadie si Selimbar (judetul Sibiu), Dumbravita, Giroc si Mosnita Noua (judetul Timis).

In perioada anterioara adoptarii legii darii in plata, majoritatea bancilor au marit avansul la creditele ipotecare, considerand ca actul normativ riscant.

BCR anunta, in 9 mai 2016, ca mareste avansul minim la creditele ipotecare la 35%, ca urmare a riscurilor cauzate de adoptarea legii darii in plata.

"Ne aflam intr-un context economic in care prioritatea noastra, a tuturor, trebuie sa ramana stabilitatea Romaniei prin atragerea permanenta de capital si prin cresterea resurselor de dezvoltare, iar bancile au rolul de a sustine producerea de valoare in societate, insa la fel ca intreaga societate, nu pot evolua intr-un cadru care restrange capacitatea de valorificare a potentialul de sustinere. BCR va monitoriza indeaproape piata si impactul legislatiei in vederea ajustarii adecvate a politicilor de creditare”, declara atunci Dana Demetrian.

Modificarea avansului la 35% a fost insotita de cresterea sumei minime care putea fi imprumutata de la 22.000 lei la 45.000 lei si de scaderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.