"BCR a fost selectată de Comisia Europeană în cadrul unui consorţiu ce a aplicat la iniţiativa 'INNOSUP-10-2020 - Closing the finance gap for IPR-driven start-ups and SMEs' pentru a primi un grant în valoare totală de 1 milion de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru a susţine 15 start-up-uri şi 15 IMM-uri inovatoare din Uniunea Europeană, inclusiv România, în valorificarea activelor de proprietate intelectuală", se menţionează într-un comunicat al băncii.

Potrivit sursei citate, BCR a aplicat la program, ca parte a unui consorţiu cu experienţă extinsă în inovare, atât pe plan local, cât şi internaţional. Din acesta mai fac parte: bwcon GmbH (Germania), Iceberg Consulting SRL (România), Innova (Italia), Aster Capital Partners (Franţa), Bugnion S.p.A. (Italia), CNRS Innovation (Franţa) şi KMU FORSCHUNG (Austria).

Programul Leadership4SMEs, parte din iniţiativa INNOSUP-10-2020, a fost lansat de Comisia Europeană în 2019. Obiectivul general este de a dezvolta un program complet, care să permită IMM-urilor şi startup-urilor inovatoare să-şi valorifice în mod eficient activele de proprietate intelectuală, crescând accesibilitatea la oportunităţi de finanţare corelate cu strategia de afaceri şi potenţialul pieţei. Acesta va fi susţinut de o platformă dedicată, autosustenabilă, iar firmele ce vor primi finanţare trebuie să fie stabilite în cel puţin 10 state membre ale UE sau ţări asociate programului Horizon 2020.

"Suntem prima banca din România interesată să finanţeze echitabil şi activ companiile de tehnologie şi de aceea am aplicat la acest grant, pentru că ne va ajuta să găsim instrumente funcţionale în vederea evaluării şi dezvoltării activelor intangibile pentru startup-uri şi IMM-uri, fiind foarte valoroase pentru drepturile de proprietate intelectuală. Aplicarea la acest program de granturi este rezultatul experienţei acumulate în programul BCR- InnovX, acceleratorul lansat anul trecut pentru a sprijini antreprenorii români activi în tehnologie. În urma feedback-ului primit de la participanţi, ne-am dat seama că firmele care activează în această zonă au nevoie de îndrumare şi resurse atunci când vine vorba de finanţarea şi conceperea dreptului de proprietate intelectuală", a declarat Ana-Maria Creţu, şef Departament Social Banking BCR.

Potrivit băncii, programul va contribui la protejarea şi îmbunătăţirea valorii inovaţiilor şi atractivităţii companiilor participante pentru investitori; reducerea riscului accesului la finanţarea dreptului de proprietate intelectuală; creşterea efectului de pârghie a activelor de proprietate intelectuală ale IMM-urilor şi startup-urilor sprijinite.

Durata proiectului este de doi ani, iar coordonatorul va fi bwcon GmbH, urmând ca BCR să ofere sprijin membrilor consorţiului, prin alocarea unei echipe specializată în managementul drepturilor de proprietate intelectuală, accelerare de afaceri şi finanţare.

Proiectul implică realizarea a unei platforme de asistenţă de tipul one-stop-shop pentru IMM-uri şi startup-uri bazată pe drepturi de proprietate intelectuală, accesul la capital privat de creştere şi promovarea start-up-urilor selectate prin program.

"Acest proiect a primit finanţare prin programul de cercetare şi inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene, prin cadrul acordului de subvenţionare nr. 951164", se mai spune în comunicat.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 17 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 371 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori.