BCR, cea mai mare banca din Romania si institutia de credit cel mai puternic implicata in Programul guvernamental Prima Casa, a terminat fondurile pentru acordarea de imprumuturi in acest program si pana la Prima Casa 4 lanseaza un imprumut - punte, in care avansul se tripleaza, potrivit informatiilor centralizate de incont.ro.

Noul imprumut al BCR este doar pentu cei care au deja dosarul depus la banca pentru Prima Casa 3 si nu au mai apucat banii, asta pentru ca imprumutul ipotecar - standard este si mai scump.

Astfel, BCR le ofera clientilor, din care o parte au si avansul dat si risca sa-l piarda, un credit ipotecar cu avans minim de 15% si dobanzi similare cu cele din Prima Casa adica 3,75% plus EURIBOR daca iti primesti salariul la banca sau 3,95% plus EURIBOR daca nu.

Singurul cost suplimentar suportat de client este comisionul lunar de administrare in valoare de 7 euro pentru credite mai mici de 20.000 de euro si 17 euro pentru credite de cel putin de 20.000 de euro.

Valoarea creditului variaza intre 5.000 - 66.500 euro, in functie de anul constructiei locuintei achizitionate

Celelalte costuri sau comisioane raman la nivelurile din Prima Casa 3.

Destinatia creditului este achizitia de locuinte finalizate, iar perioada de creditare variaza intre 5 si 30 de ani.

Printre avantajele noului produs se afla eliminarea interdictiei de vanzare a locuintei in primii 5 ani, faptul ca nu trebuie constituit un depozit colateral si nu se plateste un comision anual precum si durata de aprobare redusa a creditului datorita faptului ca analiza noilor solicitari de credit se poate realiza in baza documentatie depuse pentru dosarul Prima Casa 3, se arata intr-un comunicat de joi al BCR.

Avansul de 10%, "pasare rara"

Pana acum, Millennium Bank si CEC sunt singurele institutii de credit care au lansat produse cu avans minim de 10%, insa sunt mai scumpe.

Millennium Bank acorda credite ipotecare cu dobanzi egale cu EURIBOR la 3 luni plus o marja de cel putin 5%.

Mai departe, CEC Bank a lansat un cre­dit ipotecar cu ROBOR la 6 luni plus o marja de 1,9 punc­te procentuale si de EURIBOR la 6 luni plus 4 puncte pro­cen­tuale.

Banca nu percepe comi­si­oa­ne de evaluare imobil sau analiza dosar, insa taxeaza administrarea im­pru­­mu­tului cu 0,04% lunar. Avansul este de minimum 10%, asa cum spuneam.

Raiffeisen Bank este si mai sus ca oferta decat cele doua cu un avans minim de 15%. Banca ofera credite cu o marja de 5,5% la euro (4,9% pentru clientii care au un cont de salariu la banca).

Comisionul de analiza este de 400 de euro, cel de eva­luare garantii - 90 de euro, iar comisionul unic post-acordare este de 90 euro/soli­citare.

"Partea proasta si la oferta BCR si la cea a Raiffeisen este ca, de fapt, scoringul este foarte dificil de atins si avansul minim creste pe undeva pe la 20% ceea ce este de patru ori mai mare decat cere acum Prima Casa", spune un broker de credite, intervievat de incont.ro.

Patru banci de top au anuntat deja ca vor continua sa vanda credite si in editia a patra a programului „Prima casa“, in care riscul de nerambursare va fi impartit 50% - 50% intre banca si stat.

Este vorba despre BCR, BRD, Bancpost si Banca Transilvania.