Recomandarile au fost transmise comisiei interministeriale care lucreaza la imbunatatirea Legii de salarizare unitara in sectorul bugetar.

Banca Mondiala arata ca, in cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar pe baza "continutului muncii efectiv lucrate", fiind foarte probabil sa rezulte o structura de grade cu totul noua si care va folosi clasificari care nu sunt momentan utilizate in sectorul public din Romania.

"Valorizarea unor posturi conduce in mod normal la un salariu mai mare. Pentru posturile care se apreciaza valoric este insa probabil ca in acest moment sa nu existe resurse suficiente pentru a acoperi compensarea financiara imediata a nivelului de crestere valorica a acelor posturi. Dar aceasta compensare integrala va fi asigurata progresiv, pe masura ce resursele vor permite acest lucru. Acolo unde posturile se vor deprecia valoric, persoanele vor fi protejate de orice reducere a salariului, insa este posibil sa nu mai beneficieze de majorari salariale pana cand salariul lor corespunde noului nivel de grad stabilit (in timp ce unele cresteri salariale vor fi asigurate pentru gradele de nivel inferior)", se arata in document.

Potrivit sursei citate, o evaluare initiala sugereaza faptul ca noua clasificare a posturilor ar putea fi alcatuita din maximum 10 grupuri ocupationale, iar fiecare grup ocupational ar putea avea pana la 10 niveluri in interiorul sau, noua structura de grade incluzand aproximativ 100 de grade.

"Prin urmare, in vederea obtinerii unui esantion reprezentativ pot fi evaluate circa 1000 de posturi , cu scopul de a include in esantion suficiente exemple cu toate gradele probabile. Sfera noului sistem de clasificare a posturilor va include intreg sectorul public, care in prezent reprezinta aproximativ 1,3 milioane de posturi. Aceasta cifra include personal militar, ori comisia va trebui sa decida daca pentru aceasta categorie de personal va trebui realizata o analiza separata, date fiind natura functiilor din acest domeniu si diferentele de structura a carierei", se atentioneaza in document.

Comisia bipartita infiintata pentru reanalizarea si simplificarea Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar s-a intalnit, marti, cu cei doi experti de la Banca Mondiala, impreuna cu care trebuie sa faca o evaluare mai detaliata a functiilor din sistem.