Creditele de consum, creditele ipotecare si leasingul intra in aceasta categorie”, a declarat la videochat-ul incont.ro Constantin Cerbulescu.

Asadar, cine isi da seama dupa doua saptamani ca poate obtine o finantare mai buna poate renunta la contract fara niciun fel de penalizare.  “Te poti reorienta din punctul de vedere al avantajelor pe care le poti obtine, accesand o finantare mai avantajoasa”, a spus seful ANPC.

Daca, insa, clientul “a folosit o parte din credit, atunci va plati dobanda pentru perioada respectiva”, a precizat Cerbulescu.

Trebuie subliniat faptul ca cei care vor sa renunte la contracte nu pot invoca decat acest motiv: gasirea unui contract mai avantajos din punct de vedere financiar.

De asemenea, contractele de credit ale populatiei vor fi modificate de banci pana in septembrie in scopul reducerii comisioanelor percepute de institutiile bancare la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

De aceasta prevedere vor beneficia si cei care contracteaza noi credite, dar si cei care au credite in derulare. “Am largit acest cadru in ideea in care am prevazut in ordonanta sa se efectueze aceste operatiuni si pentru creditele care deja exista in derulare. Orice consumator care doreste sa ramburseze creditul sa poata avea posibilitatea sa plateasca un comision de maxim 1%”, a spus presedintele ANPC.

Toate aceste reglementari fac parte dintr-o directiva europeana si vor intra in vigoare incepand cu 11 iunie 2010.