Cele trei luni "de gratie" oferite bancilor pentru modificarea tuturor contractelor de credit pentru consumatori, adica vreo 8 milioane, aproape ca s-au scurs.

Cu toate acestea, nenumarati clienti s-au plans ca nu au primit actele aditionale si exista in continuare foarte multe neclaritati. Una dintre ele se refera la contractele de credit prin programul "Prima Casa".

Legea precizeaza la articolul 2, punctul 2, litera i caror contracte nu li se aplica prevederile ordonantei: "contracte de credit referitoare la credite acordate unui public restrans pe baza unei dispozitii legale de interes general, la rate ale dobanzii mai mici decat cele practicate in mod obisnuit pe piata sau fara dobanda ori in conditii care sunt mai avantajoase pentru consumator decat cele obisnuite de pe piata si cu dobanzi mai mici decat cele practicate in mod normal pe piata".

Din punctul de vedere al avocatilor, acest articol se refera inclusiv la "Prima Casa". Lucru confirmat la videochatul www.incont.ro si de Irina Vasile, sefa serviciului financiar-bancar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, dar si de reprezentantii bancilor. 

Asadar, cine are un astfel de credit poate rasufla usurat! Ordonanta 50 nu se aplica in cazul programului "Prima Casa", deci nu trebuie semnat niciun act aditional de modificare a contractului.

Imprumuturile prin "Prima Casa" sunt destinate unui public restrans, intrucat pot fi accesate doar de romanii care nu au mai detinut pana acum in proprietate o locuinta si nu mai au in derulare un credit ipotecar, individual sau impreuna cu alte persoane (indiferent de varsta, de tara in care lucreaza etc.).

Mai departe, prin acest program guvernamental, dobanzile sunt chiar si de doua ori mai mici decat cele practicate pe piata, fiind calculate in functie de EURIBOR plus o marja de maximum 4% la creditele in euro si in functie de ROBOR plus o marja de cel mult 2,5% la cele in lei.

De asemenea, nu exista comision de rambursare anticipata, comision de risc, comision de acordare, dar pot aparea alte taxe (de gestiune, de exemplu) si costuri, in functie de banca. Un comision de 0,49% pe an, aplicat la soldul creditului, percepe si Fondul de Garantare.

Nimeni nu poate nega faptul ca cei care au luat credite prin "Prima Casa" au avut si au in continuare parte de conditii mai avantajoase decat cele ale unui credit ipotecar obisnuit: trebuie sa plateasca un avans de numai 5%, statul garanteaza creditul, prin urmare preia riscul neachitarii acestuia, iar nivelul scazut al dobanzii face ca si cei care nu au salarii foarte mari sa poata contracta un astfel de imprumut.

De exemplu, la o suma imprumutata de 57.000 de euro, rata este undeva la 300 de euro, iar pentru 40.000 de euro, rata se invarte in jurul valorii de 200 de euro.

Citeste si:

Ai overdraft? Trebuie sa semnezi si tu actul aditional! Iata ce prevede legea!

Cum se calculeaza CORECT dobanda dupa noua lege

Cum reusesti aplicarea OUG 50 in favoarea ta? Vezi VIDEO 

La ce sa fii atent in discutia cu banca pe OUG 50? Sfaturi ANPC. VIDEO

Mic ghid al pasilor de urmat la semnarea actului aditional la contractul de credit, conform OUG 50

Avocatii: Mergi la banca si cere actul aditional chiar daca nu vrei sa-l semnezi!