Oamenii au contestat faptul ca BCR impunea dobanzi variabile in contractele de imprumut in euro, iar formulele folosite ar fi dublat aceste dobanzi in termen de un an.

Este o victorie istorica, sustine avocatul celor 360 de clienti.

Gheorghe Piperea a declarat pentru PRO TV ca procesul contra BCR a fost castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar solutia data este una irevocabila.

Potrivit datelor din dosar, BCR utiliza, inainte de 2010, cand a inceput procesul, o dobanda variabila interna, la care se adauga o marja fixa de 1-2 puncte procentuale. Dobanda aproape ca se dubla dupa primul an de creditare.

Clientii au solicitat ca aceasta clauza sa fie incadrata ca abuziva si sa fie folosit indicele Euribor la calculul dobanzii.

Gheorghe Piperea, avocat: "In sfarsit, aceasta dobanda de referinta variabila intra in storie incepand de azi. Intrucat procesul este unul colectiv, este intr-o alinata procesuala, nu are efectul juridic al proceselor ANPC, dar este un precedent judifciar care va fi imposibil de rasturnat de celelalte instante. Toata aceasta tragere de timp, tergiversare, s-a intors inzecit importiva BCR, pentru ca au trecut 5 ani de zile. S-au adunat niste plati datorate enorme, vorbim de cateva zeci de milioane de lei, iar la acestea s-au adaugat dobanzi reale care dubleaza practic suma, capitalul"

Reprezentantul clientilor mai spune ca sumele pe care le au acestia de recuperat de la BCR ar trebui platite de catre banca din acest moment.

Daca BCR nu va respecta decizia instantei, atunci va apela la executari silite.

Pozitia oficiala a Bancii Comerciale Romane  

"BCR are o strategie clara de inchidere amiabila a tuturor litigiilor. Inclusiv clientii aflati in proces cu banca la instantele superioare au putut inchide litigiile pentru a beneficia de una dintre cele mai bune dobanzi de pe piata. Ramanem fermi in aceasta strategie indiferent de atmosfera creata de avocatii care promoveaza discordia in dauna parteneriatelor si a increderii. Nicio hotarare a instantei nu poate lasa un contract de credit fara dobanda, ca atare ne asteptam ca detalierea hotararii sa nu faca altceva decat sa consfinteasca decizia bancii din 2010 privind eliminarea modificarilor unilaterale ale nivelului dobanzii si modul de calcul al acesteia, ancorat in indicele Euribor sau Robor si respectand costurile de finantare ale bancii", au declarat reprezentantii BCR pentru ProTV, adaugand ca asteapta redactarea hotararii instantei pentru a face alte comentarii.