Gruparea, condusa de un barbat din Sebes, judetul Alba, este suspectata ca in perioada 2003-2007, prin detectii si sapaturi neautorizate efectuate in situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judetul Hunedoara, a furat si vandut cel putin 300 de monede din aur de tip koson, care s-au pierdut pentru patrimoniul cultural national, informeaza Mediafax.

Prejudiciu de 210.000 de euro

Valoarea estimata a fiecarei monede este de 700 de euro, prejudiciul total fiind de 210.000 de euro, se arata intr-un comunicat de sambata al Politiei Romane. Acestea fac parte dintr-un tezaur de circa 500 de monede, din care, in cursul anului 2009, au fost recuperate 142 de bucati.

Totodata, gruparea este suspectata de implicare in furtul unui alt tezaur de 2.300 de kosoni de argint descoperit in acelasi sit arheologic, valorificat pe piata interna si internationala prin intermediul unor dealeri de antichitati si case de licitatii. Pana in prezent au fost recuperate 204 monede koson de argint.

In ultimele 10 zile au fost recuperate doua monede dacice din aur de tip koson si 25 de monede romane din argint, denari republicani si imperiali, valoarea acestora fiind estimata la 4.000 euro. Acestea au fost gasite in urma unor perchezitii in municipiile Timisoara si Constanta, la locuintele a doua persoane de 31 de ani si, respectiv, 61 de ani, suspectate ca faceau parte din gruparea infractionala.

Citeste si:

Facebook a intrecut asteparile investitorilor. La cat este evaluata reteaua de socializare

10 intrebari-capcana cu care angajatorul te poate bloca la interviu. Cele mai inspirate raspunsuri