Portofoliul tranzactionat include 3.566 de credite garantate cu intarzieri mai mari de 90 de zile, avand drept garantii proprietati rezidentiale, spatii comerciale si terenuri. Din toalul acestora, 84% sunt credite imobiliare retail, restul de 16% reprezentand finantari corporate, potrivit Volksbank, transmite Mediafax.

Dupa vanzarea acestui pachet, banca si-a redus rata creditelor neperformante de la 22% la sub 8%, media sistemului bancar situandu-se la circa 23%. 

"Reducerea portofoliului de credite neperformante reprezinta un alt moment cheie in cadrul strategiei noastre de repozitionare. In acelasi timp, continuam sa ne concentram pe cresterea profitabilitatii businessului", a declarat  presedintele Volksbank Romania, Benoit Catel. 

Reprezentantii bancii spun ca vanzarea portofoliului de neperformante nu influenteaza profitul acesteia din 2014 si nici capitalul, avand o rata de solvabilitate de peste 20%. 

"Partile implicate in tranzactie au agreat pastrarea confidentialitații cu privire la alte detalii referitoare la aceasta vanzare", conform comunicatului. 

Catel afirma la inceputul lunii iunie ca negocierea pentru vanzarea acestui pachet a durat sase-opt luni si estima ca tranzactia se va finaliza in circa doua luni, dupa analizarea de catre Consiliul Concurentei.  El a precizat la momentul respectiv ca pachetul nu a inclus si credite viabile.

De asemenea, Catel a adaugat ca pregateste banca atat pentru vanzare, cat si pentru cresterea business-ului, pentru a vinde un model sustenabil de afaceri. 

"Actionarii vor sa vanda banca pana la finele anului viitor, trebuie sa ne pregatim pentru ca vrem sa vindem o banca performanta. De aceea, vrem sa separam lucrurile in doua, creditele bune de cele rele", a spus Catel in iunie. 

Veniturile bancii au scazut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele lui 2013, Volksbank Romania avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro in 2012. 

Institutia de credit a inregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro.  Totodata, grupul austric a constituit in 2013 un provizion de 62 de milioane de euro pentru pierderi pe care anticipeaza ca le va inregistra din vanzarea Volksbank Romania.