"Cerintele actuale ale Rusiei merg mai departe decat suntem dispusi sa facem. Sper sa ajungem la o concluzie diferita (de propunerea actuala - n.r.) decat sa ne intalnim la 1 iulie si sa spunem ca nu suntem dispusi sa participam", a declarat directorul general al Visa, Charlie Scharf, la o conferinta cu investitorii, la Boston.

Seful Visa si directorul general al MasterCard, Ajay Banga, au declarat ca lucreaza cu membri ai legislativului din Rusia pentru schimbarea legii, care a fost adoptata ca raspuns la sanctiunile impuse de SUA Rusiei in contextul crizei din Ucraina.

In joc se afla venituri combinate de 638 de milioane de dolari ale celor doi operatori de plati prin card, precum si pozitia pe o piata importana care face tranzitia de la plata in numerar la cea electronica.

Discutiile companiilor cu oficialii rusi se poarta, insa, sub spectrul introducerii de noi sanctiuni de catre Rusia, potrivit Bloomberg.

"Au trei variante - sa ramana, sa plece sau sa negocieze. Daca sunt introduse sanctiuni suplimentare dupa alegerile din Ucraina, atunci este mai putin probabil ca Rusia sa accepte concesii", a declarat William Pomeranz, director adjunct la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia de la Centrul International pentru Cercetatori Woodrow Wilson.

Rusia a dat o lege pentru infiintarea propriului sistem de plati, dupa ce Visa si MasterCard au oprit procesarea tranzactiilor la patru banci din Rusia, ca raspuns la sanctiunile introduse de SUA. Legea impune companiilor straine care opereaza in Rusia penalitati pentru oprirea serviciilor, precum si constituirea unui depozit financiar incepand de la 1 iulie.

Companiile trebuie sa formeze depozite la Banca Centrala a Rusiei, urmand ca penalitatile sa fie trase din acestea daca sunt blocate tranzactiile. Cei doi operatori americani de plati prin card au afirmat ca garantiile s-ar ridica la "sute de milioane" de dolari.

Deciziile Visa si MasterCard vor fi urmarite cu atentie si de alte companii americane cu afaceri in Rusia, a spus William Pomeranz, de la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia.

Rusia vrea propriul sistem de plati electronice

Desi americanilor le-ar putea fi greu sa-si inchipuie viata fara Visa si MasterCard, renuntarea de catre rusi la serviciile celor doua companii nu ar fi chiar atat de dificila.

Moscova a pregatit in ultimii ani un sistem de plati electronice pe care cetatenii sa-l poata folosi in tranzactiile cu autoritatile, precum plata taxelor si pensiilor. Extinderea acestui sistem pentru a include si tranzactiile pentru plata cumparaturilor nu ar fi dificila, a declarat Avivah Litan, analist la Gartner Research. "Daca toate bancile coopereaza, pot folosi echipamentele de citire a cardurilor existente deja in magazine. S-au gandit suficient, incat acum nu este decat o problema de apasare a unui buton", a spus el.

Eliminarea Visa si MasterCard ar crea, insa, doua probleme semnificative Rusiei, potrivit Bloomberg Businessweek. Un card emis de Moscova nu va fi acceptat in afara tarii, astfel ca un rus care ar calatori in strainatate ar fi nevoit sa foloseasca numerar sau, cel mai probabil, sa incerce sa obtina un card de la o banca straina. De asemenea, atragerea vizitatorilor straini ar fi mult mai dificila in cazul in care in Rusia ar fi acceptate doar cardurile Kremlinului.

"Nimeni nu vrea ca situatia sa degenereze pana la blocarea tuturor cardurilor straine din Rusia. Politicienii, in mare parte, nu cunosc cum functioneaza sistemul", a declarat analistul David Robertson, autor al Nilson Report, referitor la industria cardurilor.

Pana in prezent, sanctiunile statelor occidentale par sa fi avut un impact limitat asupra operatiunilor din Rusia ale Visa si MasterCard. MasterCard a restrictionat tranzactiile pentru clientii Bank Rossia, Sobinbank, si SMP Bank, ca urmare a sanctiunilor decise de SUA, in timp ce Visa a suspendat serviciile si pentru o a patra institutie de credit, Investcapitalbank.

Potrivit datelor Euromonitor International, in Rusia sunt in circulatie circa 30 milioane de carduri de credit si 192 milioane de carduri de debit, la o populatie de 143 de milioane.