Executivul justifica aceasta procedura prin inexistena unei legi speciale care sa reglementeze procedura insolventei in cazul regiilor autonome.

Masurile exceptionale sunt justificate si prin faptul ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin are nevoie de o protectie juridica fiind o companie strategica a economiei nationale, care opereaza cu instalatii si substante pentru producerea apei grele si a produselor conexe, cu inalt grad de periculozitate si complexitate.

"Incapacitatea de plata in care se afla Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la incetarea activitatii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind stiut faptul ca in instalatiile R.A.A.N. - sucursula ROMAG PROD - se vehiculeaza 500 tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal si exploziv, ce trebuie ars, in caz de sistare a productiei de apa grea rezultand o cantitate insemnata de SO2, substanta ce produce ploi acide cu influente negative asupra mediului si sanatatii populatiei din zona, cu efecte transfrontaliere", se arata in actul normativ.

Prin urmare, in urma intrarii in insolventa, prin derogare de la prevederile legii in vigoare, RAAN isi va mentine dreptul de administrare, precum si dreptul de administrare a bunurilor proprietate publica si dreptul de a dispune asupra bunurilor aflate in proprietatea sa.

Totodata, RAAN, in calitate de operator economic specializat, va avea obligatia de mentine stocurile rezerva de stat de apa grea in cantitatea si cu calitatea convenite in contractele de depozit, administratorul judiciar neputand denunta aceste contracte.

In acest scop, RAAN va fi imprumutata din rezerva de stat cu carbune energetic si pacura. Conform actului normativ, administratorul special urmeza a fi numit prin ordin al ministrului delegat pentru Energie.