Rezultatul de anul trecut a fost afectat de un cost exceptional de 6,2 miliarde de dolari legat de achizitia AQuantive Inc de catre Microsoft.

Pentru trimestrul al patrulea al anului fiscal, intervalul aprilie-iunie, Microsoft a anuntat un profit de cinci miliarde de dolari, fata de un rezultat negativ de 492 milioane de dolari in urma cu un an. Grupul american a contabilizat costul legat de achizitia AQuantive in trimestrul al patrulea al anului fiscal anterior.

Rezultatul la trimestru al Microsoft s-a situat sub asteptarile analistilor consultati de Bloomberg, ca urmare a reducerii cererii consumatorilor pentru computere care ruleaza sistemul de operare Windows. Profitul a fost, de asemenea, influentat negativ si de un cost exceptional de 900 de milioane de dolari legat de stocurile de tablete Surface. Fara acest cost, castigul pe titlu s-a situat la 66 de centi pe actiune, in timp ce analistii anticipau 75 de centi.

Veniturile s-au situat la 19,9 miliarde de dolari, de asemenea sub estimarile analistilor, de 20,7 miliarde de dolari. "Datele privind PC-urile au fost mai urate decat se astepta multa lume si existau, de asemenea, estimari pentru vanzari Surface mai mari decat au fost acestea in realitate", a declarat Mark Moerdler, analist la Sanford C. Bernstein din New York.

Vanzarile Windows se afla sub presiunea cererii slabe pentru PC-uri, reflectand cinci trimestre de scadere, noteaza Bloomberg. Microsoft a inregistrat venituri de 4,4 miliarde de dolari din vanzarea Windows, comparativ cu estimarile de 4,8 miliarde de dolari ale analistilor consultati de Bloomberg.