Programul a fost lansat pe 11 februarie, cand tinerii au putut sa-si inregistreze intreprinderile la Registrul Comertului, iar aplicarea pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri a fost posibila de pe 22 februarie.

Pana pe 17 aprilie au fost inmatriculate 1.859 de microintreprinderi si 700 de planuri de afaceri inregistrate online.

"In ceea ce-i priveste pe tinerii care au apelat la ajutorul bancii, acestia mai au putin de asteptat pentru ca institutia financiara sa le accepte planurile de afaceri evaluate de Agentia pentru IMM-uri", a spus pentru incont.ro vicepresedintele AIPPIMM, Dumitru Nancu.

Tinerii care si-au depus pana in prezent planuri de afaceri, vor afla aproximativ la jumatatea lunii mai, daca vor primi sau nu finantare din partea statului si a bancii. In cazul celor norocosi, acestia isi vor deschide un cont la CEC Bank, in care guvernul le vireaza cei 10.000 de euro. Tot aici le vireaza si CEC Bank contributia financiara in acest proiect, in functie de fiecare caz in parte. Intreprinzatorul vine cu facturile si apoi plateste direct.

Banii vor fi virati in contul beneficiarului, iar el va cumpara utiliajele, echipamentele si tot ceea ce are nevoie in business-ul sau prin ordin de plata. Va face apoi plata direct la CEC Bank, cu factura de plata, iar banca ii va vira furnizorului banii.

"Ordonanta si-a atins scopul, avem 3.000 de cereri de finantare. La aceasta ora, aceste firme vor crea 6.000 de locuri de munca", a spus astazi, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Ion Ariton.

Ministerul Economiei si-a propus ca pana la sfarsitul acestui an, sa se dubleze numarul de SRL-D-uri din program (societati cu raspundere limitata - debutante) si al locurilor de munca.

Premierul Romaniei, Emil Boc spera ca prin intermediul acestui program economia romaneasca sa dea semne de revigorare.

"Speram ca facilitatile oferite de program sa fie utilizate intr-o maniera corecta. Acest program va contribui in mod cert la cresterea economica a Romaniei", a spus Boc in conferinta de astazi.
Irina are planuri mari pentru restaurantul pe care vrea sa-l deschida cu 10 mii de euro.

Cu cei 10.000 de euro primiti gratis de la stat, Ioana si Marius vor sa deschida primul centru de osteoporoza din Oradea. Ioana a venit sa primeasca banii in Bucuresti, iar Marius a ramas acasa si cauta restul de banii, inca 30 de mii de euro, pentru centrul lor.

Cele mai multe dintre firmele inregistrate pana acum sunt din domeniul intretinerii si reparatiilor auto, urmate de cele cu activitati de fabricare a painii, prajiturilor si produselor de patiserie si restaurante.


Citeste si

Tinerii merg pe mana guvernului: "M-am intors in tara pentru programul derulat de stat"
Cum poti sa-ti deschizi o afacere cu 10.000 de euro
Ce conditii de creditare trebuie sa indeplinesti pentru a-ti deschidere o afacere cu ajutor de la stat

Care sunt conditiile de aplicare

In cadrul acestui program derulat de Guvern, intreprinzatorii in varsta de pana in 35 de ani pot beneficia de finantare nerambursabila de la stat, de pana la 10.000 de euro. Programul are in acest an un buget de 21 milioane de lei si vizeaza sustinerea a peste 1.100 de SRL-D-uri.

Inscrierea in program este continua si se face on line pe site-ul AIPPIMM. Vor fi finantate, printre altele, achizitia de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru.

Pentru a beneficia de finantare nerambursabila, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit. Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

In vederea obtinerii finantarii, vor fi transmise la banca, in limita bugetului anual, planurile de afaceri care au obtinut cel putin punctajul minim si care au fost avizate de Agentie.

Pentru a primi finantarea nerambursabila din partea statului, intreprinzatorii trebuie sa angajeze minimum doua persoane (cel mult noua) si sa reinvesteasca anual 50% din profit. In plus, tinerii intreprinzatori sunt scutiti de la plata taxei de inregistrare a firmei la Registrul Comertului si a contributiilor sociale pentru veniturile a maximum patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

Totodata, ei primesc garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

In vederea obtinerii finantarii, sunt trimise la CEC Bank, in limita bugetului anual, planurile de afaceri avizate de Agentie, care au obtinut cel putin punctajul minim (60 de puncte).

Daca dupa trei ani de activitate, intreprinderea deschisa prin acest program depaseste cifra de afaceri de doua milioane de euro, acesteia i se retrage titlul de S.R.L.-D. si nu mai beneficiaza de nici o facilitate din partea statului.

In ceea ce priveste firmele care nu devin profitabile si ajung in insolventa, acestea vor fi executate silit, iar intreprinzatorii vor trebui sa ramburseze finantarile primite prin intermediul acestui program.