"Continuăm să sperăm că vom putea încheia tranzacţia în curând. ArcelorMittal a participat cu bună credinţă la licitaţia pentru achiziţionarea Ilva", se arată în comunicatul companiei, potrivit Agerpres.

Declaraţia a fost emisă în aceeaşi zi în care ministrul Industriei, Luigi Di Maio, a anunţat că Executivul italian a iniţiat o verificare oficială a planificatei preluări de către ArcelorMittal a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva, şi ar putea anula tranzacţia dacă sunt descoperite nereguli.

ArcelorMittal a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind masiv în modernizare şi tehnologii ecologice. Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar Luigi Di Maio a anunţat recent amânarea tranzacţiei până în data de 15 septembrie.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi îl furniza producătorilor auto, de echipamente electrice şi constructorilor de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.

Noul instalat Guvern de la Roma a cerut autorităţii anticorupţie din Italia să verifice tranzacţia, care a fost iniţiată de precedentul cabinet de centru-stânga şi care l-a desemnat câştigător pe ArcelorMittal.

"Avem obligaţia de a verifica faptele, în urma problemelor importante, grave, care au apărut. Credem că există condiţiile pentru începerea unei proceduri administrative care ar putea duce la anularea licitaţiei. Verificarea va dura 30 de zile", se arată într-un comunicat al biroului lui Di Maio.

Între timp, Di Maio a anunţat că se va întâlni cu directorii ArcelorMittal pentru a discuta cum poate fi îmbunătăţită oferta originală pentru Ilva.

Conform acordului din 2017, ArcellorMittal va plăti 1,8 miliarde de euro pentru achiziţionarea Ilva şi apoi va investi 1,2 miliarde de euro pentru a spri productivitatea şi 1,2 miliarde de euro pentru reducerea poluării. De asemenea, a informat sindicatele că intenţionează să reducă numărul de angajaţi de la 10.900 la 7.600, o propunere respinsă de acestea.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.