"Apropo, ce a zis domnul presedinte? De ce a promulgat legea cu achizitiile, daca tot e asa de rea? Sunt convins ca nu v-a zis", a spus Victor Ponta jurnalistilor, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, intr-o emisiune televizata, ca ar fi avut constiinta incarcata daca promulga legea achizitiilor publice fara sa fie atent, aratand ca nu este vorba sa nu mai fie licitatii la regii si companii de stat, ci vor fi introduse standardizari si norme interne.

El a adaugat ca a cerut si Guvernului PDL sa majoreze plafonul achizitiilor directe, aratand ca licitatii sunt organizate pentru sume mari, iar lucrarile mici nu pot fi blocate de proceduri.

Mediafax a anuntat ca pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii in baza OU 34/3006 privind sistemul achizitiilor publice.

Majorarea substantiala a limitei valorice pentru achizitiile directe a fost pregatita atat de fostul Guvern Boc, cat si de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare data amanata, pe fondul criticilor publice.

De aceasta data, insa, ridicarea pragului si exceptarea unor regii si companii de stat de la licitatii au fost aprobate in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritaților naționale la ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, iar modificarile au fost promulgate de presedintele Traian Basescu si au intrat in vigoare din aceasta luna.

Piata achizitiilor publice reprezinta in jur de 15% din PIB-ul Romaniei, iar statul, prin institutiile si companiile sale, este cel mai mare cumparator.

Analistii consultati acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau ca intre 20 si 40% dintre contractele incheiate cu statul sunt "cu dedicatie".