CEO-ul Petrom: "Optimismul unei cresteri economice in viitor trebuie sa fie mai temperat. Oficialul dezminte negocierile cu Gazprom" VIDEO

Grupul si-a doborat recordul de anul trecut, cand a raportat un castig de 2,19 miliarde de lei.Printre motivele majorarii afacerilor companiei petroliere se numara pretul favorabil al titeiului si optimizarea activitatii operationale, sustin reprezentantii companiei.

Rezultatele sunt neauditate si prezinta rezultatele consolidate ale Grupului Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in primele noua luni cu 87%, la 892,6 milioane de euro (3,75 miliarde de lei), de la 2,012 miliarde lei in aceeasi perioada din 2010.

In trimestrul al treilea, grupul a obtinut un profit de 1,1 miliarde de lei, de la pierderi de 116 milioane lei in perioada de referinta din anul precedent, iar vanzarile au crescut cu 23,6%, la 5,9 miliarde lei, de la 4,8 miliarde de lei in perioada iulie-septembrie din 2010.

"In al treilea trimestru am continuat sa beneficiem de mediul favorabil al pretului la titei precum si de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor si de imbunatatirea performantei operationale. Productia totala de hidrocarburi a Grupului a crescut usor fata de trimestrul trei al anului trecut. Reluarea cresterii in mai multe sectoare economice din Romania a impulsionat vanzarile noastre de carburanti si gaze. Cu toate acestea, pretul ridicat al titeiului a afectat, in continuare, marjele din segmentul vanzarilor cu amanuntul, in special, dar si marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru titei", a declarat intr-un comunicat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Pretul titeiului Ural a fost cu 45% mai mare in primele noua luni din acest an, fata de aceeasi perioada din 2010.

"Ne asteptam ca mediul economic sa ramana dificil. Ne vom concentra pe compensarea declinului natural si progresul initiativelor din explorare. Vom continua optimizarea operationala si modernizarea Petrobrazi", a adaugat CEO-ul celei mai mari companii locale.

Petrom se va concentra in continuare pe centrala Brazi, care ar putea sa fie disponibila pentru inceperea operarii comerciale spre sfarsitul trimestrului patru al acestui an.

Compania OMV Petrom, listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, si Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.

In prezent, prin cele aproximativ 550 de benzinarii, compania Petrom controleaza o cota de piata de circa 40%, urmatorii clasati fiind Rompetrol si Lukoil.

Citeste si:

Carburantii viitorului, la hectar: americanii folosesc 50% din productia de porumb pentru combustibili

Arrivederci, Italia? Cel mai mare producator auto autohton ar putea parasi tara