Presedintele executiv al bancii, Johan Gabriels, declara in urma cu aproape trei luni, pentru Mediafax, ca managementul si-a propus sa gaseasca pana in septembrie o varianta de fuziune, care sa sustina propulsarea bancii in top 10, cu pastrarea numelui, avand si sustinerea actionarului majoritar, Ilie Carabulea, in ciuda unor probleme de comunicare initiale. 

"Exista interes pentru a investi in banca atat din partea unor institutii bancare locale, cat si din partea unor fonduri de investitii. Conducerea a deschis de cateva saptamani camera de date si cei interesati studiaza deja informatiile", au declarat pentru Mediafax surse bancare. 

Potrivit acestora, doi dintre cei patru investitori care au inceput deja discutiile au o puternica forta financiara si ar putea da un impuls semnificativ bancii din Sibiu. 

Sursele citate au precizat ca printre investitori se afla si un mare fond de investitii din SUA. 

Bursa de la Bucuresti a crescut miercuri, in prima parte a zilei, cu titlurile Banca Carpatica in urcare cu peste 12% 

Indicele BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, erau in urcare cu 0,1% la jumatatea sedintei, cu o lichiditate a pietei de 14,83 milioane de lei (3,34 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.  BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,14%, iar BET NG a crescut cu 0,1%. 

Cele mai lichide actiuni au fost cele ale Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 4,86 milioane de lei si un pret in stagnare fata de ziua precedenta.  Compania Romgaz, ale carei titluri se afla in urcare cu 0,44%, a consemnat o lichiditate apropiata, de 4,43 milioane de lei. 

Pe langa cele doua, doar actiunile Bancii Comerciale Carpatica au mai consemnat un rulaj de peste 1 milion de lei. 

Schimburile cu titluri ale bancii s-au ridicat la 1,45 milioane de lei, in timp ce cresterea pretului s-a temperat usor spre mijlocul sedintei, ajungand in jurul orei 14:00 la 12,15%, dupa ce in prima parte a zilei a inregistrat un avans de pana la 14,98%, limita maxima pentru o sedinta de tranzactionare.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,0631 lei/actiune, cu aproape 1% sub cotatiile de la finalul sedintei precedente. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera depaseste cu putin 200 de milioane de lei, cu aproape 40% mai jos decat capitalul social al bancii.

In urma cu trei luni, Gabriels afirma ca actiunile nu si-au atins potentialul. 

"Realitatea este ca pretul actiunilor din noiembrie 2012 era 0,035 lei, in ianuarie era 0,076, din ce-mi amintesc, Deci s-a dublat in ultimul an si un trimestru. Ramane insa sub valoarea nominala a actiunii", a mentionat atunci seful bancii. 

Gabriels a explicat ca actiunile bancii au potential de crestere si prin comparatie cu alte companii listate, inclusiv banci, mai ales prin raportare la activul net fata de pretul din piata. 

Actionarii bancii cu drept de vot au aprobat in 10 aprilie propunerea managerilor de analiza oportunitatea unei fuziuni a instutiei de credit. 

BNR a suspendat, la jumatatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.  Ulterior, banca centrala a extins cu inca patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Carpatica, incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii. 

Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detinea anterior unor tranzactii 11,2179% din titluri.  Investitorul care va fi selectat ar putea achizitiona pachetul detinut de Carabulea. 

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.