Roubini a scris duminica pe Twitter ca autoritatile britanice au speriat in asa hal turistii si localnicii cu privire la eventuala aglomeratie din Londra, produsa in urma debutului Olimpiadei, incat centrul orasului a devenit complet pustiu. “Toti britanicii s-au refugiat din capitala Angliei, iar strazile sunt goale”, a scris economistul, citat de Business Insider.

“Jocurile Olimpice vor fi un esec financiar, atata vreme cat Londra este goala: hoteluri, restaurante, strazi. S-au speriat toti de atatea amenintari si au plecat. A devenit un oras zombie”, a comentat Roubini.

Orasul fantoma pe care-l urmaresc toti de la distanta

Magazinele, teatrele si companiile centrale londoneze nu mai sunt animate de forfota turistilor, cum se intampla pana acum. De vina sunt avertizarile si masurile politiei londoneze pentru evitarea blocajelor in trafic cauzate de euforia Jocurilor Olimpice, editie gazduita in aceasta vara in Londra . Numarul vizitatorilor a scazut cu o treime fata de estimarile prognozate, scrie si Daily Mail.

Teama haosului in trafic produs de un eveniment de o asemenea amploare a adus in Londra doar 100.000 de turisti. Estimarile indicau insa 300.000 de vizitatori, cifra departe de cea reala.

Mai mult, principalele atractii turistice sunt cu 35% mai putin vizitate de la debutul JO. Nici rezervarile in hoteluri nu au inregistrat cresteri in aceasta perioada, potrivit Daily Mail.

Surprinzator este ca si birourile marilor companii au ramas fara angajati. Doar o treime din totalul angajatilor din Londra s-au deplasat la locul de munca, restul preferand sa lucreze in fata laptopurilor de acasa. Ministrii se gandesc sa modifice aceasta masura deoarece sunt afectate atat restaurantele din preajma sediilor marilor companii, cat si mijloacele de transport in comun.

Nemultumiti sunt si soferii de taxi. Steve McNamara, un membru al Asociatiei Licentiate a Soferilor de Taxi spune: ,,90% dintre clientii nostri sunt londonezi, dar toti parasesc orasul. Nu inteleg unde sunt toti turistii sau cum se deplaseaza prin oras, dar Londra arata acum ca un oras-fantoma.”

Premierul britanic, David Cameron, estimeaza ca mega-evenimentul din aceasta vara va genera afaceri de 13 miliarde de lire pe parcursul urmatorilor patru ani. Cele mai multe dintre acestea provin din turism. O analiza a Bancii centrale arata ca PIB-ul Angliei ar putea creste cu 0,25% in cel de-al treilea trimestru.

De cealalta parte, economistii independenti avertizeaza ca Jocurile Olimpice au si efecte negative asupra economiei. ,,Da, sunt multi turisti, iar cheltuielile ar putea fi mari, dar celebra Oxford Street este pustie si sunt multi angajati care lucreaza la birou cu ochii la posturile de televiziune unde se difuzeaza jocurile olimpice”, povesteste economistul George Buckley, citat de Daily Mail.

Si Organizatia Internationala pentru Dezvoltare si Cooperare Economica a tras un semnal de alarma in randul analistilor britanici, afirmand ca anul acesta va fi unul de scadere economica. Economia britanica a scazut cu 0,7 procente in cel de-al doilea trimestru, reprezentand cea mai lunga perioada de recesiune din ultimii 100 de ani.