Datele arata unele modificari fata de raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii iunie, cand managerii estimau o crestere mai mare a afacerilor din comert si constructii.

Pentru intervalul iulie-septembrie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este in industria de prelucrare, +8%, in scadere fata de cel din raportul anterior (+10%).

"Pentru activitatea de fabricare a tutunului si pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra o tendinta de crestere accentuata (solduri conjuncturale +43%, respectiv +41%)", se arata in raportul INS.

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

Managerii au asteptari ceva mai pesimiste in privinta activitatii din servicii, cu un sold conjunctural de +13% (+14% in raportul precedent). 

De asemenea, si activitatea din constructii este asteptata sa creasca, dar estimarile sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada iulie-septembrie fiind de +15% (+26% in raportul anterior).

In comert, activitatea economica este asteptata sa inregistreze o crestere accelerata, soldul fiind +22% (+14% in raportul anterior).

Managerii prevad cresteri moderate ale numarului de angajati in comert si servicii si o relativa stabilitate in constructii si industrie.

Astfel, in comert se asteapta o crestere usoara a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de +9 (+12% in raportul anterior). In servicii, asteptarile au crescut in aceasta privinta, cu un sold conjunctural de +6% (+4% in raportul precedent).

In constructii si in industrie sunt estimate cresteri foarte mici ale personalului, cu solduri conjuncturale de +5%, respectiv +3%.

Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o crestere a preturilor in toate sectoarele pana in august. Cele mai mari cresteri de preturi sunt asteptate in constructii, cu un sold conjunctural +9%, si in industrie (+7%).