Serviciul de revanzare a biletelor pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 este ilegal, insa Google a primit bani pentru promovarea acestor pagini de internet.

Potrivit publicatiei britanice The Telegraph, situatia a fost adusa in atentia BBC 5 Live atunci cand o ascultatoare s-a plans programului radio de un site inselator numit LiveOympicTickets, care aparea printre primele promovate de motorul de cautare dupa introducerea cuvintelor cheie Olympic Tickets. Mai mult decat atat site-ul era sponsorizat de Google AdWords.

A fost un anunt sponsorizat in partea de sus a paginii, asa ca am presupus ca era un site de incredere si am platit 750 lire pe cele doua bilete pentru parintii mei pentru a putea vedea proba de 1500 m de la atletism, stiind cat de mult isi doreste tatal meu acest lucru”, a dezvaluit Liz programului radio (refuzand sa dezvaluie numele complet).

Cu toate acestea, dupa ce a plasat comanda, compania, care nu este oficial recunoscuta ca fiind printre cele care au dreptul de a vinde bilete pentru jocurile olimpice din vara, a cerut o copie a semnaturii lui Liz prin fax in vederea finalizarii tranzactiei, moment in care Liz a inceput sa devina suspicioasa, alertand programul radio.

Femeia nu a putut sa-si recupereze suma din partea site-ului, in timp ce Google primeste in continuare bani prin promovarea reclamelor ilegale. Reprezentantii Google au declarat ca nu se fac responsabili pentru cele intamplate din cauza imposibilitatii verificarii activitatilor fiecarei companii careia ii promoveaza produsele.

Cu toate ca in prezent reclamele au fost scoase din motorul de cautare, Google a avut nevoie de o saptamana pentru aceasta si doar dupa interventia Politiei Metropolitane.

Un purtator de cuvant al companiei a declarat: „Avem un set de politici si norme in urma carora decidem ce reclame se afiseaza sau nu pe Google. Aceste politici sunt puse in aplicare atat de sisteme automate, cat si manual, de angajati. Cand suntem informati de reclame care incalca politicile companiei, deschidem o investigatie si daca este cazul le scoatem de pe site. Spre exemplu, in colaborare cu politia, am scos recent de pe Google mai multe reclame ilegale cu privire la Jocurile Olimpice care vor avea loc la Londra. Scopul nostru este sa cream o cale simpla si eficienta in vederea promovarii si vinderii produselor companiilor legale, in timp ce protejam consumatorii de activitatile ilicite. Investim in continuare in modalitati de imbunatatire a sistemelor noastre".

Expertii in securitate web au avertizat utilizatorii internetului sa fie atenti cu privire la paginile pe care le acceseaza in motorul de cautare, pentru ca tot mai multe companii dubioase ajung in partea de sus a clasamentului.

Bazandu-se pe un proces ce nu dispune de o disciplina riguroasa la care adaugandu-se tastarea cuvintelor cheie pe Google, se pot afisa destul de repede site-uri ilegale", a declarat BBC-ului Reg Walker, consilier online de securitate.

Este problematic modul in care gigantul motor de cautare elimina anunturile celor ce ofera servicii ilegale.

Exista un formular de reclamatie standard, la care se primeste un raspuns automat si care iti permite sa stii ca cererea ta a ajuns la destinatie si ca trebuie sa astepti pana cand o persona din cadrul departamentului respectiv va intra in posesia ei si o va analiza”, a mai declarat Reg Walker. „Pana la rezolvarea cererii, site-ul care incalca legea ar mai putea functiona zile, saptamani sau chiar luni.”

Pentru a nu cadea prada inselatoriilor pe internet, utilizatorii nu pot decat sa arunce o privire per asamblu paginii si sa caute informatii cu privire la istoricul operatiunilor si la adresa firmei. In cazul in care nu apare nimic, indicat ar fi sa nu faca tranzactii pe pagina respectiva. Faptul ca Google apare in spatele anuntului nu garanteaza legalitatea paginii.