El a participat la Forumul Pieţei de Capital Online, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

"Cel mai important test şi pas va fi upgradarea pieţei româneşti de capital la statutul de piaţă emergentă. Atunci vom vorbi de flow-uri semnificativ mai mari, care ar putea avea impact pozitiv asupra evaluării companiilor listate la BVB. Din punctul nostru de vedere şi din discuţiile cu investitorii interesaţi de România, acest lucru este greu de imaginat fără listarea Hidroelectrica pe piaţa de capital locală, pentru că există acele criterii de lichiditate pe care cu siguranţă Hidroelectrica le poate îndeplini", a spus Dan, potrivir Agerpres.

"Acum avem o situaţie ciudată: compania şi ministerul vor să facă acest pas, s-au încheiat procesele de selecţie pentru intermediari, însă avem Legea 314 care încetineşte procesul (nu mai pot fi vândute acţiuni la companiile de stat timp de doi ani - n. r.)", a continuat el.

Oficialul FP a amintit că Parlamentul a aprobat această lege în condiţiile pandemiei şi sub impactul ideii că societăţile româneşti ar putea fi subevaluate în acest context.

"În schimb, dacă ne uităm la realitate, motivul pentru care rezultatele Hidroelectrica au suferit - puţin, într-adevăr - nu au nicio legătură cu pandemia, ci strict cu OUG 114, aprobată de guvernarea precedentă. Nu putem vorbi despre o eventuală subevaluare, pentru că Hidroelectrica e unică la nivel global, în special în Europa, pentru că nu există active care să aibă producţie pur hidro. Hidroelectrica ar atrage categorii noi de investiţi în piaţa locală de capital, care aşteaptă această listare. Hidroelectrica ar putea pune România pe harta mai multor tipuri de investitori: fondurile de ESG (Environmental, Social, Governance - n. r.), fondurile de infrastructură, fondurile de utilităţi, fondurile de dividend income. Pentru că, dacă ne uităm la capacitatea companiei să plătească dividende, e o capacitate extraordinară", a completat vicepreşedintele FP.

O cerere atât de mare va duce la o evaluare corectă, a mai spus el.

"Legea 324 trebuie să fie abrogată, pentru a permite procesului de listare să continue şi anul viitor să vorbim de o companie deja listată, pentru că Hidroelectrica este pregătită", a subliniat Marius Dan.

Hidroelectrica este deţinută în proporţie de 80% de statul român şi 20% de Fondul Proprietatea.