Conform unui comunicat al băncii, noul acord de finanţare, încheiat săptămâna trecută, prevede extinderea valabilităţii facilităţilor de credit, acordate în 2015 până în 2023, ceea ce va permite menţinerea unei stabilităţi operaţionale a producătorului român de aluminiu.

Din sindicatul de bănci care a acordat această facilitate fac parte 10 instituţii financiare - Unicredit Bank, OTP Bank România, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Intesa Sanpaolo România, Banca Transilvania, Garanti Bank, Banca Internaţională de Cooperare Economică şi EximBank - care a coordonat în premieră această tranzacţie. Consultanţa juridică a fost asigurată de Allen & Overy şi Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA, pentru sindicatul de bănci, şi de Simmons & Simmons şi Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners, pentru Alro.

"Pentru a face faţă noilor provocări economice, Alro a adoptat un comportament strategic diferit, menit să-i diminueze vulnerabilitatea şi să-i sporească oportunităţile. Am implementat rapid un plan anti-criză de reducere a costurilor demarat încă dinainte de schimbările radicale survenite în întreaga lume, pentru a ne optimiza operaţiunile şi pentru a asigura continuitatea activităţii, în condiţii de siguranţă maximă. Iar efectele nu au întârziat să apară: am înregistrat rezultate financiare solide şi ne-am menţinut poziţia competitivă pe piaţa UE. Acest lucru ne-a creat o poziţie favorabilă şi în relaţia cu finanţatorii noştri care ne sunt alături în demersul de continuare a activităţilor întregului Grup. Cât priveşte planurile viitoare, vom continua să ne concentrăm atenţia pe derularea investiţiilor curente şi viitoare, pentru a putea face faţă provocărilor viitoare potenţiale, principalele direcţii de acţiune fiind creşterea mixului de producţie şi extinderea portofoliului în favoarea produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare, continuarea investiţiilor pentru creşterea eficienţei energetice şi integrarea de tehnologii inovatoare pentru susţinerea unui model de afacere sustenabil şi atingerea ţintelor de neutralitate climatică", a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Alro este o subsidiară a Vimetco NV (Olanda), companie globală de aluminiu primar şi prelucrat, integrată pe verticală. Alro este parte a unui Grup integrat pe verticală cu facilităţi de producţie de la bauxită şi până la obţinerea de produse laminate plate cu valoare adăugată foarte mare pentru industrii sofisticate cum ar fi cea auto şi aero şi are o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa, 35.000 tpa de aluminiu reciclat şi 325.000 tpa de aluminiu primar.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt UE, dar compania are exporturi şi în SUA şi Asia.

Începând cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori Bucureşti a aprobat includerea Alro în BET, indicele principal al pieţei şi în BET-TR (indice de tip total return). Acţiunile Alro sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti din octombrie 1997, iar Alro este prima companie din industria aluminiului prezentă în cei doi indici.

De asemenea, începând cu data de 16 noiembrie 2020, Alro este membră a asociaţiei internaţionale ASI (Aluminium Stewardship Initiative), care are ca obiectiv îmbunătăţirea sustenabilităţii pentru industria aluminiului.