Sobolewski a prezentat acest punct de vedere intr-o scrisoarea transmisa recent responsabilului Goldman Sachs pentru Germania, Austria, Rusia si Europa Centrala si de Est, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital. Scrisoarea a fost transmisa si autoritatilor romane implicate in vanzarea actiunilor Romgaz.

Directorul general al BVB mentioneaza in scrisoare ca aproximativ 20% din toata oferta ar putea fi cumparata de investitorii de retail, amintind de subscrierile ridicate realizate de acesti investitori in cadrul ofertei initiale pentru listare incheiata recent de Nuclearelectrica. Cumpararea unui astfel de pachet de catre investitorii de retail poate juca un rol decisiv in evolutia pretului actiunilor dupa listare, potrivit lui Sobolewski.

La Nuclearelectrica (SNN) micii investitori de retail au plasat ordine de subscriere in valoare de 214,8 milioane lei (48,2 milioane euro), inregistrandu-se astfel o suprasubscriere de 5,6 ori.

Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa listeze compania de stat la bursa si estimeaza ca vor atrage 600 milioane de euro prin oferta pentru 15% din capitalul Romgaz.

Directorul general al BVB considera ca aproximativ o treime din actiunile disponibile pe transa investitorilor institutionali ar trebui alocata celor din Romania. O parte semnificativa din titlurile ramase pe acest segment trebuie vandute investitorilor institutionali straini doar ca actiuni, asigurandu-se astfel ca tranzactia este benefica si sigura pentru investitori, din perspectiva riscului de lichiditate in ceea ce priveste formarea pretului.

Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, a declarat saptamana trecuta ca investitorii romani vor putea cumpara actiuni de 200-220 milioane euro in oferta pentru vanzarea a 15% din actiunile Romgaz Medias, programata pentru luna noiembrie. Restul de doua treimi din titlurile din oferta ar urma sa fie "impachetate" in certificate de depozit (GDR) care vor fi listate la bursa de la Londra.

Banca americana Goldman Sachs, unul dintre membrii consortiului care intermediaza listarea Romgaz, a propus atat bursa de la Bucuresti, cat si piata de la Londra, unde vor fi listate GDR-uri cu activ suport actiunile Romgaz. In consortiu se regasesc si Erste, BCR si Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).

Directorul general al BVB mentioneaza, in scrisoarea transmisa catre Goldman Sachs, ca GDR-urile au lichiditate redusa, iar el doreste ca actiunile Romgaz sa fie intens tranzactionate la bursa si investitorii sa stabileasca valoarea de piata a companiei.