Anterior schimbarii metodologiei, Romania ocupa pozitia 73 anul trecut. Dupa schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut din intervalul 60-80 in zona pozitiilor 40-60.

Mediul de afaceri din Romania este mai putin primitor decat cel din Estonia (17), Letonia (23), Lituania (24), Macedonia (30), Polonia (32), Muntenegru (36), Bulgaria (38), Cehia (44), Rwanda (46), potrivit topului "Doing Business 2015" publicat miercuri de Banca Mondiala.

Totusi, Romania devanseaza tari ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) si Rusia (62) in clasamentul BM, potrivit Mediafax.

Romania se afla pe primul loc intre tarile europene in ceea ce priveste imbunatatirea sistemului de plata a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind in prezent sistemul electronic. Raportul arata ca plata online cu cardul de credit a taxelor si contributiilor a devenit posibila in perioada 2013-2014.

Totodata, numarul de plati pe care companiile trebuie sa le faca a fost redus la 14 pe an, la fel ca si timpul necesar pentru achitarea de aceste obligatii, la 159 de ore. Rata totala de taxare este de 43,2% din profit.

Romania ocupa, astfel, locul 52 in clasamentul BM, la capitolul privind plata taxelor, depasind tari ca Polonia (87), Ungaria (88), Bulgaria (89) si Slovenia (100).

Dintre tarile UE, Romania este clasata cel mai bine in ceea ce priveste accesul la credit si inregistreaza rezultate bune la procesul de infiintare a unei firme si rezolvarea insolventei, in media regiunii.

In cazul procedurilor de insolventa, Romania, alaturi de Bulgaria, Macedonia si Muntenegru, a inregistrat cel mai important avans din Europa in perioada analizata, pe fondul reformarii legii insolventei.

In schimb, Romania este pe pozitia 171 din 189 de tari in ceea ce priveste conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri si 223 de zile.

Economia romaneasca ocupa penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasandu-se pe ultima pozitie, cu 1.500 dolari pe container.

De asemenea, Romania ocupa una dintre ultimele pozitii la avizele necesare pentru constructii. Pentru obtinerea avizelor, o companie trebuie sa indeplineasca 14 proceduri si are nevoie de 255 de zile.

Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in topul Doing Business, urmata de Noua Zeelanda, Hong Kong, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Finlanda si Australia.