Microsoft, Apple, Google si alte cinci companii din sectorul IT au generat pana in prezent peste o cincime din profiturile de 2.100 de miliarde de dolari pastrate de companiile americane in strainatate, potrivit unei analize Bloomberg realizata in baza declaratiilor facute de 304 corporatii la autoritatile de reglementare bursiera.

Fondurile totale pastrate de companii in afara Statelor Unite au crescut in 2014 cu 8% fata de nivelul anulului anterior, cu toate ca 58 de companii au raportat sume mai mici.

Marimea acestei sume, care reflecta interesul companiilor de a pastra profiturile in tari cu fiscalitate scazuta, a atras atentia presedintelui Barack Obama si a unor congressmeni americani, care vad sansa de a atrage fonduri pentru programe de investitii si sa reformeze sistemul fiscal.

Problema este blocata insa in Congres, existand o probabilitate redusa de repatriere a profiturilor de catre companiile tehnologice.

"Nu are niciun sens sa repatriezi profiturile si sa platesti taxe substantiale. Companiile IT in special beneficiaza de o flexibilitate mare referitoare la locul unde declara profiturile", a declarat Joseph Kennedy, membru al Information Technology and Innovation Foundation, institut de cercetari din conducerea caruia fac parte directori ai Microsoft si Oracle.

Microsoft, Apple si Google si-au marit fiecare profiturile din strainatate cu peste 20% in 2014, cel mai mult in randul a 34 de companii cu cel putin 16 miliarde de dolari in afara SUA.

IBM, Cisco Systems, Oracle, Qualcomm si Hewlett-Packard si-au sporit anul trecut detinerile din strainatate cu cel putin 4 miliarde de dolari.